Dział Techniczny > E-PACE (2017 - obecnie)

Opinie, wady i ocena auta przez prasę i użytkowników z forum

<< < (7/11) > >>

mojomr:
W automacie.
Ale to i tak za dużo, jak sądzę. Tak paliła mi benzyna 2.0, 176KM, też automat. Diesel powinien być widocznie oszczędniejszy.

kajoj:
Ja mam 150KM manual. Serio macie 150KM silniki Diesla, które palą wam ponad 10 l? Mission impossible... tak jak wspomniałem, miałem testówkę 180 KM 2.0d AWD Automat, co prawda w sierpniu (cieplej) i nie oszczędzałem jej zbytnio, to po mieście jak trochę poszalałem za BMW 5 spalił mi około 8.5 litra.

Mi pali moze litr wiecej niz moj poprzedni samochod (Citroen C5 2.0 HDI 140 KM).

Co nie zmienia faktu, że jeżeli się robi krótkie odcinki (do 5 km) to ta oszczędność diesla się zaciera w porównaniu z benzyną... Nie zdąży się jeszcze nagrzać

rmazurek:
Ogólnie zakup diesla żeby jeździć odcinki po 5km mija się z celem i wiąże się z problemami z użytkowaniem po pewnym czasie...

zibikm:
Witam
do mojomr
Jeżeli to automat to w sumie normalne że pali więcej.
Ja miałem volvo s60 w automacie,a dwa lata póżniej v60 w manualu.Te same auta z tymi samymi silnikami 2,0 diesel 5 cylindrów 163km.
Moje spostrzeżenia ,jak każdy 5-6 lat temu chciałem mieć automata w aucie,więc kupiłem.
W tamtym okresie jeździłem dużo Katowice-Warszawa i tak na trasie do 140km/h
 automat brał od 6,1 do 6,8 l/100km ,a manual 5,2 do 5,7
Miasto automat od 6,5 do 7,7 l/100km a w zimę około 8,8 to był chyba maks.
Miasto manual bez względu na porę roku nie przekroczył nigdy 6,5l/100 km z reguły było około 6l - czyli prawie 3 litry mniej.
Przed automatem ,miałem tylko manualne skrzynie i pamiętam że przy automacie zdziwiło mnie te zużycie.
Dodam że okres ścigania,ruszania na dwóch kołach ze świateł mam za sobą i staram się nie przekraczać 140km/h na autostradzie.
Więc problem może tkwi w automacie?
Kiedyś ze znajomy jechałem trasa Bielsko - katowice sporo świateł po drodze, on w swoim xc60 d4 w automacie,ja miałem xc d4 w manualu na testach,nie jechaliśmy w większym odstępie niż 200-300m od siebie jego wynik 9,5 mój 6,5 l/100 ,a według producenta automat palił ledwo litr więcej niż manual,więc może te automaty w Jaguarach też nie są idealne.
Jak będę odbierał swojego to będę miał do pokonania 400km więc to już będzie pierwszy test.
Pozdrawiam i życzę już tylko zadowolenia z auta

mojomr:

--- Cytat: rmazurek w Luty 13, 2019, 12:38:23 pm ---Ogólnie zakup diesla żeby jeździć odcinki po 5km mija się z celem i wiąże się z problemami z użytkowaniem po pewnym czasie...

--- Koniec cytatu ---
Umówmy się, że zakup jakiegokolwiek auta aby jeździć 5km odcinki mija się z celem ;D A problemy z użytkowaniem będą w takiej sytuacji zarówno  z benzyną jak i z dieslem. Pytanie było "jeśli..." a odpowiedź "że jeśli już, to..."
Oczywiście, że masz rację, przy takich przebiegach (po 5km) błyskawicznie zarżniesz każde auto. Ale mam wrażenie, że całość dyskusji nie dotyczy sensowności jeżdżenia po 5km :D

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej