Odpowiadając od końca.
Silnik 2.1 nie jest słaby, ale trudno oczekiwać po nim spektakularnych osiągów i takich doznań podczas jazdy. Do codziennego poruszania się po mieście i na trasach dla mnie jest wystarczający. Na pewno jest nieco mniej kłopotliwy w serwisie od mocniejszych jednostek, zwłaszcza ze względu na brak napędu 4x4.
Porównując do Corolli vvti 100 KM oraz Verso D4D 126 KM X-Type 2.1 wypada bardzo dobrze. Porównując do Avensisa D4D 150KM odczuwa się braki w momencie obrotowym.
Kupiłem auto tanie - zdecydowanie poniżej 10 tys zł - i musiałem zrobić pompę wody oraz wspomagania; pierwsza ciekła, druga wyła. Poza tym auto ma słabe progi oraz dość ciężko wchodzące biegi - zwłaszcza wsteczny (sprzęgło?).
Pojawia się też drobne zapocenie miski olejowej, ale to grubsza naprawa, więc na razie nie ruszam.
W mojej opinii auto jest godne polecenia, jeżeli chce się jeździć jaguarem. Kupując taki samochód od razu założyłem drugie tyle na ewentualne naprawy. Do tej pory, przez pół roku (z wszystkimi płynami i swiecami) wydałem około 1/3 budżetu serwisowego. Może się w założonym zmieszczę
Dodam jeszcze, że spalanie nie jest małe, ale - wbrew powszechnie głoszonym opiniom - jest wyraźnie mniejsze niż w 2,5 v6. W moim aucie jest na poziomie 11 litrów (11,5 po Warszawie oraz 8,5 w trasie).