Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)

Skrzynia kątowa ("reduktor") - regeneracja, wymiana i wszystko inne.

<< < (3/22) > >>

sobrus:
Jesteś pewien że nie masz uwalonych przegubów wewnętrznych na przednich półosiach?
Ja miałem oba.
Podobno często padają.

Padnięte przeguby wewnętrzne mogą powodować wibracje podczas jazdy. Możesz pogooglować.

ziutek567:
do przegubów wewnętrznych można jeszcze kupić kamienie żeby je podratować, o ile nie rozbiły gniazda. Jeśli kielich wewnętrznego prawego przegubu ci lata to niestety tylko wymiana. Jeśli nigdy nie rozbierałeś żadnego dyfra czy skrzyni to odpuść sobie samodzielną naprawe i lepiej zleć to zakładowi który sie na tym zna. Nie wiem ile biorą za taką wymiane, ale z częściami myśle że sie spokojnie zmieścisz w tysiaku, no chyba że za usługe krzykną sobie ponad pięć stówek

sztandi7:

--- Cytat: sobrus w Kwiecień 25, 2018, 08:04:16 am ---Jesteś pewien że nie masz uwalonych przegubów wewnętrznych na przednich półosiach?
Ja miałem oba.
Podobno często padają.
Padnięte przeguby wewnętrzne mogą powodować wibracje podczas jazdy. Możesz pogooglować.

--- Koniec cytatu ---
Rozbiorę reduktor to się dowiem :) Kupowałeś nowe półośki czy używki ? Bo z tego co zauważyłem sam nowy przegub wewnętrzny jest nie do zdobycia.

sztandi7:
Swoją drogą łożyska kątówki nie są wcale takie drogie jak kiedyś. Pytałem dystrybutora NTN to za te 8 szt. które wrzucił kolega Ziutek do tematu z 4x4 (czyli bez 1 szt. o nieznanych numerach) wyszło mi 503,00 zł. Najdroższe NTN 32912XA za 132zł a jeszcze jakiś czas temu pisali, że 330,- :P

sobrus:

--- Cytat: sztandi7 w Kwiecień 25, 2018, 09:44:38 am ---Rozbiorę reduktor to się dowiem :) Kupowałeś nowe półośki czy używki ? Bo z tego co zauważyłem sam nowy przegub wewnętrzny jest nie do zdobycia.

--- Koniec cytatu ---

Kupiłem używki z zerowymi luzami. Jak się szuka źródła wibracji nie-wiadomo-skąd to trochę szkoda wydać z 10 tysięcy na nowe części żeby się przekonać że to nie to było :-hehe
Mam wymienione 3 półosie, 3 piasty i wał. I wibracji już nie ma.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej