Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)

Skrzynia kątowa ("reduktor") - regeneracja, wymiana i wszystko inne.

(1/22) > >>

sztandi7:
Jako, że na forum jest sporo różnych szczątkowych tematów dotyczących skrzyni kątowej to myślę, że fanie jakby zebrać to do kupy w jednym miejscu. W związku z tym mam do Was parę pytań, które nie są wcale takie oczywiste lub zdania na ich temat są podzielone:

1. Demontaż skrzyni kątowej i jego czasochłonność - jedni chcą wyjmować silnik i wyjeżdżać wózkiem, drudzy mówią, że wystarczy wymontować kawałek wydechu, McPhersona i półośkę. Jakie są Wasze doświadczenia na ten temat ?

2. Wymiana na używaną skrzynię kątową - którą wersję najlepiej ? Zakładając, że mamy auto przedliftowe z DSC Systemem, to pytanie czy każda nowsza wersja skrzyni kątowej bez wiskozy podejdzie Plug & Play ? Bo teoretycznie wersji skrzyń kątowych było chyba z 8 i każda była ulepszoną wersją poprzedniej.

3. Regeneracja/naprawa - niektórzy stoją przed dylematem typu -  kupić używkę za 1000 zł z hakiem a po pół roku rozsypie się ponownie ? A może regeneracja ?  Czy warto ? Może jakiś serwis, który ogarnia te sprawy ?

4. Łożyska skrzyni kątowej - czy ktoś dysponuje ich numerami? Jak z dostępnością ?

ziutek567:
4. mam komplet tych łożysk oryginałów z NTN oprócz jednego, które choć najmniejsze niestety jest drogie ale też moge je zdobyć i  kosztuje ponad 2 stówki.
1. poszukaj bo napewno jest jak wyrwać kątówke z jaguara bo sam to w skrócie opisałem.
3. Ja chcesz samemu regenerować to zaopatrz sie w mini dynamometr, tusz, i dobry zakład obróbki głowic żeby ci mogli dorobić w razie co dystans pod łożysko.
2. Nie wymieniałem skrzyni tylko łożyska zmieniłem i ustawiłem, bo kątóweczka którą wyjąłem z kota była już wymieniana a w środku pełno mułu i trawy ze szrotu, poprzedni właściciel prawdopodobnie wymieniał

sztandi7:
Czy dałbyś radę wrzucić tu numery łożysk, o których posiadasz info oraz podać orientacyjne ceny ? Ewentualnie na PW ?

ziutek567:
wrzuce po świętach bo teraz mam w warsztacie

sobrus:
Silnika na 100% wyciągać nie trzeba.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej