Dział Techniczny > XF (2008 - obecnie)

benzyna czy Diesel do XF

<< < (11/12) > >>

nordyk:
Przyklad ojca cls 63amg jak to kupił miał prawie 30 tkm lal tylko castrola. Olej i filtry co 10 tys wymieniane. Zmieniliśmy rozrząd przy 180 tkm i w silniku był szlam, łańcuch i ślizgu takie sobie - musiały być wymienione. Miałem takiego samego 63amg kupiłem z przebiegiem 46tkm od kolegi który lał motula a ja millersa przy 100tkm sprzedałem bratu i przy przebiegu ponad 190 tkm z cciekawości zdjelismy miskę oleju i było czysto - nie było szlamu ani nagaru. Brat tłucze go do dzisiaj
Łańcuch i ślizgi bdb. Do themy też leje millersa od 0 bo po prostu mam zaufanie. Co do brania oleju to dobrze że nie bierze oleju - nie bierze nie spala i filtrem dpf też będzie czysto, nizsza temp przy pałowaniu to też na plus - olej się nie przegrzewa, tłoki są schładzane panewki i turbiny.
Millers czy Motul nie są rozlewane w polsce co za tym idzie kupując motula kupuję motula a nie elfa dla ciężarówek.

Luckyy:

--- Cytat: zbychuro w Marzec 14, 2018, 22:39:03 pm ---Janek jeżeli chodzi o tego Millersa to:- po pierwsze primo spełnia on jako jeden z nielicznych !!! specyfikację wymaganą           przez  Jaguara do silnika diesla 3.0 D tj.-  M2C 934 B

--- Koniec cytatu ---

Engine oil:
V6 Petrol engines
SAE 5W-30 engine oil meeting Jaguar specification WSS
M2C913-C is preferred. Oil meeting ACEA A3/B3 specification may be used.

V8 Petrol engines
SAE 5W-20 engine oil meeting Jaguar specification WSS M2C925-A only.

Diesel engines
SAE 5W-30 engine oil meeting Jaguar specification WSS M2C934-B only.

Normę WSS M2C934-B spełnia Valvoline SynPower ENV C1/C2 5W-30
http://www.valvolineeurope.com/english/products/engine_oils/synpower/cid(9493)/synpower_env_c1/c2_5w-30

Pisałem do Valvoline Europe i twierdzą, że SynPower ENV C2 5W-30 też spełnia M2C934-B mimo, że nie jest wymieniona na ulotce.

xsnailx:
5w20 to tylko silnik gen 3 v8 czyli 5.0, 4.2 ma 5w30

KrystianC:
Witam.To jak z tymi silnikami zastanawiam się nad pierwszym Jaguarem 2008-2010 i teraz pytanie wchodzą w grę 2 silniki

3.0 Benzyna bądź 3.0 diesel co wybrać?

Demo:
Jeśli robisz dalekie trasy i zależy Ci ja oszczędności i małym spalaniu to bierz dyszla, jeśli większość miasto to benzyna. Kolejna rzecz która przemawia za benzyna to mniejsze problemy eksploatacyjne bo brak tych wszystkich kosztownych elementów które siedzą w dieslu. Ja osobiście nigdy nie przepadałem za dieslami. Ostatnio czytałem artykuł gdzie pisało że w dzisiejszych czasach jeśli ktoś decyduje się na dyszla to musi być bogaty :)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej