Dział Techniczny > XF (2008 - obecnie)

benzyna czy Diesel do XF

(1/12) > >>

celeib:
 :logojcpf:
Witam :) wiem że może już kilka razy był poruszany ten temat... ale nie znalazłem satysfakcjonującej odpowiedzi.
Planuje zakup kolejnego XFa i zastanawiam się jaki silnik wybrać i dla czego Kociaki z silnikiem Diesla są o wiele tańsze od benzynowych??
Poprzednio miałem 3,0 V6 238KM ale mój kot rzucił się na fiata i trochę się poturbował :D :o ;D :D

milet:
To zapewne kwestia podaży samochodów używanych - w Polsce popularniejsze są Diesle i takich samochodów jest więcej na rynku wtórnym.
Diesel jest bardzo fajny, póki się nie zepsuje... Bo wtedy kaplica...

celeib:
Klekoty Jaguara otrzymały nagrodę/wyróżnienie za swoje osiągi itp... więc dla czego silniki benzynowe są droższe?
W pojazdach grupy VW czy Toyoty silniki Diesla są bardziej pożądane niż benzynowe przez co są droższe... a nie na odwrót.. ( podaje tu przykład więc bez głupich komentarzy ludzi z bólem d*py )

milet:
Powtórzę się: moim zdaniem to kwestia rynku. Sprzedaż Jaguarów w Polsce to raptem gór kilkaset sztuk rocznie, z tego duże silniki benzynowe to pewnie 1/4 - 1/5. Rynek wtórny jest zatem minimalny, brak podaży podnosi cenę - ekonomia. Możliwe też, że jeśli ktoś już wybiera benzynę to od razu bierze V8. Spali nie tak znowu dużo więcej a osiągi i efekty dźwiękowe nieporównywalne.
VW czy Toyota to produkcja masowa, skala zupełnie nieporównywalna więc i reguły inne.

Po swoich doświadczeniach (dosyć dramatycznych) z silnikiem Diesla, następnym razem zdecydowanie wybieram silnik benzynowy (o ile nie elektryczny - vide dzisiejsza premiera I-Pace).

celeib:
A co się stało z silnikiem diesla? samochód był od nowości czy używka?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej