Dział Techniczny > XF (2008 - obecnie)

benzyna czy Diesel do XF

<< < (2/12) > >>

milet:
Kupiony u dealera, 5-letni, 100 kkm. Stan prawie idealny, historia serwisowa bez zarzutu. Jeździł dwa lata bezproblemowo, serwis w ASO, Shell V-Power ONLY, wracanie do domu trasą na około, co by się DPF nie zatykał i tym podobne głaskanko kota... Po czym, przy przebiegu 140kkmm, stanął sobie na środku skrzyżowania, bez jakiegokolwiek wcześniejszego objawu, że coś może być źle.
Na szczęście jeden z uczestników tego forum prowadzi we Wrocławiu zakład specjalizujący się w Jagach i silnik wymienił (dzięki!!!). Co trwało dwa miesiące jednak (nie tak łatwo znaleźć dawcę). Że o kosztach nie wspomnę.

Ku przestrodze czytelników nadmienię, że powodem zatarcia silnika był zapchany DPF, czego jednak Jag nie raczył zasygnalizować. W związku z tym niestety, moja konkluzja jako inżyniera jest taka, że Diesle osiągnęły obecnie zbyt duży stopień skomplikowania, by korzystanie z nich było racjonalne. Po prostu jest zbyt wiele potencjalnie słabych punktów (DPF, EGR, wtryskiwacze, turbiny), których awaria prowadzi do całkowitego zniszczenia silnika.

nordyk:
Milet jakie były objawy ? Zwiększone spalanie ? Podwyższone obroty ? W ogóle jak można poznać, że procedura wypalania dpf- ów jest w toku ? Jaki miałeś silnik ? Czym sprawdzić zatkane filtry ? Stardiagnosis czy jakiś inny komputerek ? Dzięki

milet:
Silnik 3.0S (275 KM). Objawów, jak powiadam, nie było - może poza większym o 1l spalaniem, które jednak złożyłem niefortunnie na karb nowych opon (felgi 19" zamiast 18")

nordyk:
Ja miałem błąd " ograniczona moc silnika" ponieważ kruciec od intercoolera był pęknięty i dmuchał powietrzem na zewnątrz. Wtedy palił w koło komina nawet 6.8 l/100. W serwisie niemiaszki naprawili usterkę i teraz cały czas na blacie 9,2 - 8,9 l/100km  Obroty cały czas takie same czyli 700 lub 800t/min - muszę luknąć jeszcze raz - to samochód żony. Raz sprzątając w bagażniku usłyszałem coś takiego jak gdyby wydech się otworzył - był wolny ale kazałem żonie nie gasić motoru. Lejemy na wszelki wypadek do paliwa specyfik K2 który ma obniżać temp. wypalania filtrów. Niektórym świeci się żółta kontrolka Dpf niektórym już czerwona wtedy podobno po ptokach - trzeba czyścić filtr mechanicznie.

maron:
Nordyk-jaki to specyfik od K2?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej