Witajcie,
Jakiś czas temu pojawił mi się komunikat ACC SENSOR BLOCKED i było to prawdopodobnie związane z padającym mokrym śniegiem, który zakleił część samochodu. Później komunikatu nie było a tempomat działał normalnie. Po jakimś czasie sytuacja się powtórzyła, ale już bez względu na pogodę. Obecnie wyświetla cały czas CRUISE NOT AVAILABLE. Po skasowaniu błędu znowu na chwilę wyświetliło komunikat o zablokowaniu sensora a następnie drugi komunikat.
Nic nie przysłania sensora, demontowałem osłonę.
Pan Bogusław z Car Service w Rybniku podpinał pod swój komputer, ale stwierdził, że nie jest w stanie pomóc.
Dowiedziałem się, że może być wymagane ustawienie w pionie i poziomie sensora i to jest przyczyną błędu. Jest to możliwe, ponieważ od początku obserwowałem dziwne zachowanie aktywnego tempomatu: przykładowo wyprzedzając na autostradzie wolniej jadący prawym pasem pojazd, samochód zaczynał gwałtownie hamować tak, jakby wyczuwał przeszkodę na swoim pasie. Dopiero ustawienie samochodu bliżej lewej krawędzi eliminowało ten problem.
Czy kojarzycie kogoś w okolicach województwa opolskiego kto mógłby ten temat ogarnąć i ewentualnie ustawić sensor tempomatu? Sąsiednie województwa też wchodzą w grę i jak coś to pozostaje serwis, ale tam pewnie koszty nawet bagatelnego problemu będą kosmiczne.