Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)

Ładowanie w kocie

<< < (3/5) > >>

CapaBB:
Dlatego nawet przy chwilowym zaniku ładowania kontrolka zapala się na stałe i gaśnie dopiero po wyłączeniu zapłonu i ponownym odpaleniu.

voitec:
Zależy jak bardzo chwilowym. Po zatrzymaniu alternatora, zaświeca się dopiero po chwili. Sprawdzone przy urwaniu paska

Mski:
Pozwole sobie odswiezyc temat bo nurtuje mnie problem ładowania.
Standardowo odpalam i mam 15,1v.
Odpalam granie 2 szyb,nawiew, maks grzanie foteli i ladowanie spada do 12,3v. Wyłączam wszystko oprocz dmuchawy a napięcie nie wzrasta.
Powinno podskoczyc do 13-14v nie?
Testy robione do 2tys rpm.

Problem wział sie stąd ze spaliła mi sie dioda na prostowniku. Zostało to naprawione ale to napięcie troche mi nie pasuje.

Mski:
Wymieniona płytka w alternatorze i regulator. Jest zdecydowanie lepiej jesli chodzi o parametry napięcia.
Ale zauważyłem ze teraz na wolnych obrotach gdy uruchomie grzanie 2 szyb zapala sie kontrolka ładowania a napiecie spada do 12,3-7v. Wystarczy abym dodał troche gazu i kontrolka gasnie i ladowanie podskakuje. Rozumiem ze to jest duże obciążenie i ma prawo tak spaść, ale dlaczego teraz zapala sie ta kontrolka?  Czy moze to byc problem z masą...?
Alternator sprawny-przeszedl wszystkie testy.

Edit: Kontrola zapala sie tylko gdy wlacze dwie szyby i wiecej.
Jesli 2 fotele i dmuchawa to jest ok. Tak samo jak wlacze tylko jedna z szyb.

Mski:
Informacyjnie dla innych na przyszłość. Wymienili mi regulator na jakiś chiński. Przez co nie potrafił dobrze trzymać napięcia przy obciążeniu.
Zostal wymieniony na oryginał i wszystko działa jak nalezy. Przy obciążeniu napiecie utrzymuje sie powyżej 13v.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej