Dział Techniczny > XF (2008 - obecnie)
3.0 D nie mogę zgasić silnika
Strzykaa:
Dzięki rmazurek ! Podesłałem już to info do elektryka mam nadzieję, że to dużo pomoże w naprawie. Na razie sprawdzony został komputer i jest on w 100% sprawny. Idziemy z naprawami dalej. Mam nadzieję że szybko uda się znaleźć winowajcę całego zamieszania. 😀
Luckyy:
Podoba mi się to info z TOPIX!
Pokazuje jak 3 obszerne sposoby napisać "wymień wyłącznik" :)
A co do problemu to skoro nie dało się zgasić (brak reakcji na wciskanie przycisku) a teraz nie da się odpalić (brak reakcji na wciśnięcie przycisku) to może padł sam przycisk?
A można włączyć zapłon bez uruchamiania silnika?
Czy tam jest szyna CAN czy to 'zwykły' guzik?
Warto by sprawdzić czy sam przycisk jest sprawny elektrycznie a następnie przewody, które idą do niego.
Strzykaa:
Witajcie. Pierwsze co sprawdziliśmy to przycisk. Był sprawny w 100%. Udało się znaleźć usterkę. Padł immobiliser (szok bo tego po objawach się nie spodziewałem). Szybka naprawa i kot przestał wypluwać błędy. Mało tego wróciła mu zdolność odpalania i gaszenia silnika 😀 na razie walczymy jeszcze z jednym błędem (coś z ciśnieniem na wydechu o ile dobrze pamiętam) i nie wyrzuca żadnego komunikatu na ekran ale stracił kopyto i jest zamulony. Po podłączeniu komputera wypluł właśnie komunikat o ciśnieniu na wyjściu. Rozwiążemy ten problem Jag znowu wróci na drogi. 😉
sobrus:
Faktycznie, to nawet logiczne, że bez immobilizera nie można unieruchomić auta :-gwizd :-clap :-chyt :-tylko
Bez nawigacji pewnie nie da się skręcać :D
Dobrze, że udało się dojść co było nie tak. :-super
agulek:
--- Cytat: Strzykaa w Luty 03, 2018, 23:32:09 pm ---Witajcie. Pierwsze co sprawdziliśmy to przycisk. Był sprawny w 100%. Udało się znaleźć usterkę. Padł immobiliser (szok bo tego po objawach się nie spodziewałem). Szybka naprawa i kot przestał wypluwać błędy. Mało tego wróciła mu zdolność odpalania i gaszenia silnika 😀 na razie walczymy jeszcze z jednym błędem (coś z ciśnieniem na wydechu o ile dobrze pamiętam) i nie wyrzuca żadnego komunikatu na ekran ale stracił kopyto i jest zamulony. Po podłączeniu komputera wypluł właśnie komunikat o ciśnieniu na wyjściu. Rozwiążemy ten problem Jag znowu wróci na drogi. 😉
--- Koniec cytatu ---
Cześć,
w jaki sposób zweryfikowałeś, że nie ma problemu z przyciskiem?
Będę wdzięczna za info.
Nawigacja
Idź do wersji pełnej