Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)

x type skrzynia biegow - jaki olej ???

<< < (2/3) > >>

jarek-jerryjag:

--- Cytat: _radzio1 w Maj 17, 2009, 18:04:15 pm ---pierwsze słysze aby spełniać warunek odnośnie odpowiedniej temperatury oleju w skrzyni aby moc go zmienic  ?????? :-hehe ??????

--- Koniec cytatu ---
jaguar zalecal temperature pomiedzy 30-50 stopni C.
 podlacz skan(dobry)  ktory czyta temperature w skrzyni

jarek-jerryjag:
jesli chcesz wymienic caly (lub prawie ) olej rozepnij weze skrzyni od chłodnicy i do jednego podlacz nowy olej a drugi trzymaj nad pusta  puszka. (auto chodzi)
 powinienes wymieniec cały. roznica koloru nowego do starego powie kiedy olej jest zmieniony. olej podczas chodzenia skrzyni rozgrzewa sie i rozszerza dlatego specyfikacja sprawdzania oleju jest podana w temp. 30-50 st.C

djslavko:
Witam serdecznie!
Mam Xksa 3.0 V6 automat, 4x4, 2002 rok, wszyscy piszą o oleju (jaki,ile,temperatury itd.), a ja potrzebuję oświecenia bo brak wszędzie początku ;D
1. Gdzie i jak sprawdzić poziom oleju w skrzyni (oczywiście omijając serwis). Chodzi mi oto którą śrubkę trzeba odkręcić i na jakiej pozycji ma być wybierak?
2. Co jaki czas powinno wymieniać (sprawdzać) się olej w skrzyni. Na płycie serwisowej JTIS że w normalnych warunkach użytkowania nie ma konieczności wymiany oleju?  :o
3. Co jaki czas wymieniać (sprawdzać) olej w dyferencjale?
Pozdrawiam
Sławek

pablo:
Hej, jesli nic nie sie dzieje nie ma potrzeby wymiany oleju , stanu oleju nie sprawdzisz w skrzyni, jest tylko korek przelewowy , jak wlewasz olej ,lejesz tak dlugo az sie przeleje korkiem :)
wymiana oleju w skrzyni to dosc droga zabawa miedzy 550 a nawet 700 zl

pablo:
jakos dziwnym trafem nie ma informacji nigdzie jak czesto wymieniac olej w skrzyni automatyczej -ciekawe dlaczego
a np tylny most ? , a moze warto rozbirac raz do roku wuto przemywac wszystkie czesci wymagajace smaru i przesmarowywac od nowa ;)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej