Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)
x type skrzynia biegow - jaki olej ???
pablo:
Mam pytanie , bo nigdzie nie moge znalesc ... x type 04 rok, automat ... jaki olej i ile do skrzyni ??? :)
strawinski:
witam.
dane wg specyfikacji Jaguara:
pablo:
mam 3.0 w automacie ,nijak z tej tabeli nie moge wyczytac , mysle ze jest to siódma pozycja liczac od gory , ale z kolei nie moge po symbolu takiego oleju znalesc ....
oskioski:
powiem szczerze ze też nie bardzo , ale jak chcesz to mam takie same po włosku ;D
swoją drogą ciekawy temat , bo dzięki temu zacząłem czytać różne stronki i są różne teorie na temat wymiany oleju w skrzyni . doczytałem się nawet na jakiejś stronce że ponoć w automatach nie wymienia się tylko robi dolewkę bo rzekomo mają jakiś bagnet z miarką i tyle . ?????? jest też teoria że można wymienić tylko 40% bo reszta zostaje gdzieś w trybach .
jestem ciekaw co fachowcy nam odpowiedzą
pablo:
a ja dowiedzialem sie jeszcze czegos innego , wiec w tych rocznikach od 02 do 07 wkladane byly 2 rodzaje skrzyn niemiecka i fordoska , sa tam stosowane 2 typy olejow , ktore wystepuja w zamiennku w cenie ok 55 zl/ litr, w skrzynie wchodzi ok 5-6 litrow, wymiana oleju to takze wymiana uszczelniacza i fitra , wymienia sie 100 % oleju, trzeba rozgrzać skrzynie do odpowiedniej temperatury , monituje sie to poprzez podlaczenie auta do komputera i dolewa sie do momentu az olej przeleje sie przez korek przelewowy , nastepnie jazda probna i znow pod komputer i sprawdzenie stanu, niezwykle istotna jest temperatura w ktorej dokonuje sie wymiany oleju . tak wiec mam juz i firme ktora to zrobi jak i typ oleju :)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej