Te moduły hamulca są dość wrażliwe. Są podatne na spadek napięcia przy uruchamianiu silnika, u mnie był taki problem, że od czasu do czasu przy odpalaniu wyskakiwał błąd i nie można było zwolnić hamulca. Trzeba było zgasić silnik, wyłączyć zapłon, poczekać aż zgasną kontrolki i ponownie odpalić i zawsze było OK, do następnego razu
Nie tak dawno zdarzyło mi się to co ww. i
mimo to na siłę podjechałem kilka metrów na zaciągniętym ręcznym. No i dostałem za swoje, sekwencja wyłącz/włącz silnik jw. przestała działać i nie dało się zwolnić hamulca, musiałem zwolnić go na krótko. Komunikat błędu nie zniknął a hamulec przestał w ogóle działać. Po podłączeniu do Jaguarowskiego SSD moduł przestał odpowiadać. Tak oto jakoś mechanicznie zajechałem ten moduł na amen. Wymieniłem moduł na inny używany i znowu wszystko działa, ale co więcej nie występują już te historie z błędem przy spadku napięcia, więc jednak tamtemu coś dolegało.
Myślę że mógłbyś w swojej sytuacji spróbować wymienić moduł. Trzeba jednak trochę poszperać, ceny na Alle od 70 do 250 zł. Jeśli chce się uniknąć programowania, to trzeba wypytać, czy dawca miał ten sam typ skrzyni biegów co biorca. Rodzaj silnika chyba nie ma znaczenia.