Dział Techniczny > XJ X350, X358 (2003-2009)

X350 supercharger z problemami

<< < (4/6) > >>

kwaku85:
Wszystko na to wskazuje. A masz może wiedzę jaki interfejs jest potrzebny do tego SDD? Zwykły popularny USB, czy musi być to jakiś bardziej zaawansowany sprzęt?

xsnailx:
sdd + kabel np klon mongoose (wpisz w google "obd2tool JLR Mongoose Pro V145 for Jaguar" )

camaro:
witaj. mam podobny problem z ladowaniem ale u mnie objawoia sie to migajacymi swiatlami w srodku . proponuje od sprawdzenia kabli masowych i srub mocujacych bo one poprostu pekaja i choc sie trzymaja to niema styku a wiec tak dwie sruby z przodu pod oslona lamp jedna sruba na podszybiu po sciagnieciu oslony serva i wlewu spryskiwacza dwie sruby pod deska rozdzielcza . dwie sruby pod podloga auta pod plastikowymi oslonami i 3 sruby w bagazniku. wada chcoc jedej z tych srub powoduje bledy alternatora . mozesz tez sprawdzic wchodzac w ukryte menu trzymajac dwa przyciski i wpisujac kod 1971 . wymiana akumulatora na nowy nie musi byc resetowane komputerem wystarczy klemy zlaczyc na 10 minut jedynie co po takiej wymianie muszisz na nowo wpisac kod do radia i skalibrowac szyby, co do alternatora proponuje orginalny nawet uzywany bo czesto komputer ktory steruje ladowaniem nie przyjmie ci  tego alternatora stwierdzajac jego wade a te 2 kabelki zapewne od zawieszenia urwane przez mechanikow

kwaku85:
Częściowo rozwiązałem zagadkę, zostawiam więc informację dla potomnych :)
Znalazłem w schematach jaga informację, że FEM (front electronic management) i REM (rear elektronic management) wysyłają do IC (panel klimy, zegary itp) zapytanie czy ładowanie jest w porządku. IC przesyła zapytanie dalej do ECU i odpowiedź wraca przez IC do FEM i REM. W jakim celu to robią? W takim, że w przypadku braku ładowania FEM odcina podgrzewanie lusterek, kierownicy i przednich foteli, REM tylnych foteli i szyb. Czyli wszystko co pobiera dużo energii a nie jest wymagane do kontynuowania jazdy. Pomysłowe.
Zauważyłem również, że kot jest na tyle głupi, że odpięcie wtyczki od alternatora powoduje zgaśnięcie braku ładowania (przy okazji oczywiście alternator przestaje ładować). Tak więc odpiąłem wtyczkę, odpaliłem furę i... cała elektryka auta ożyła. Czyli wszystkie problemy z elektryką w samochodzie wynikają z problemów z ładowaniem. Pozornych problemów, bo alternator mimo wskazywania błędu ładuje normalnie.
Teraz tak, do alternatora dochodzą 3 linie. Jedna to sygnał charge/fault, druga to zasilanie regulatora, trzecia to linia testowa z tylnej skrzynki z bezpiecznikami, daje ona informację czy napięcie ładowania pojawia się faktycznie w obwodzie. Sądzę, że te 2 linie muszą mieć zbliżone napięcie, wtedy regulator wysyła sygnał do ECU na pierwszej linii o pewnym poziomie napięcia. I ten pewien poziom wymaga ustawienia w SDD. Teraz muszę zdobyć tylko interfejs i zaprogramować ECU.

xsnailx, masz taki interfejs działający? Którą wersję SDD można opanować i zmusić do działania? 145, 150 i 153 nie mogę ruszyć. Niby 139 działa poprawnie, ale nie znalazłem witamin do niego. Zaczyna mi brakować sił do tego auta.

xsnailx:
mam taki sam interfejs z moim xf dziala idealnie, mam wersje 1,32 w offline. jesli chcesz odezwij sie na priv to podrzuce jakos

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej