Dział Techniczny > XJ X350, X358 (2003-2009)

Wejście AUX. Czy komuś się udało?

<< < (4/5) > >>

Bocian:
Wracam do tematu po dłuższym czasie i gdyby ktoś potrzebował możliwości odtwarzania dźwięku z zewnętrznego źródła i rozważał zakup urządzenia Xiaomi Roidmi 2s to zdecydowanie polecam.

--- Cytat: piotrorlowski w Lipiec 18, 2017, 11:49:24 am --- transmitery fm to syf, zarówno jeśli chodzi o wygodę użytkowania, jak i o jakość dźwięku. pasmo fm jest odcięte powyżej 15khz i jeśli słyszycie te częstotliwości, to nigdy nie będziecie zadowoleni z jakości dźwięku. ja nie jestem i gdy tylko będę mógł, skorzystam z innej możliwości. nie po to mam 12 głośników, żeby słuchać jakiejś kupy.

--- Koniec cytatu ---

Możliwe, że ja po prostu nie słyszę pasma dźwięku powyżej 15 khz, ale wygląda na to, że nie słyszą go również inne osoby, które poprosiłem o posłuchanie i ocenę dźwięku. Być może włączając na zmianę ten sam utwór z płyty CD i z telefonu poprzez transmiter FM różnica będzie odczuwalna, ale przecież mamy odtwarzacz CD w samochodzie a brakuje nam możliwości odtwarzania np. z telefonu.
Jeśli włączymy muzykę z mp3 lub spotify to ten dźwięk i tak ma gorszą jakość bez względu na to czy będziemy go odtwarzać po kablu, bluetooth czy w jeszcze inny sposób, przez 12 głośników czy przez 2.
Płyty mam i słucham z moich, ale używam też spotify i brakowało mi możliwości używania go w samochodzie a także możliwości słuchania audiobooków.

--- Cytat: Ryback007 w Lipiec 17, 2017, 22:22:33 pm ---... jesli ktos pisze ze jedyne szumy jakie slyszy to wtedy kiedy nie gra muzyka to pozniej co sie z nimi dzieje.... nie slychac ich wyraznie gdyz muzyka zaglusza :),

--- Koniec cytatu ---

a nieprawda, nieprawda :) Wystarczy, że zaczynamy odtwarzać utwór, w którym jest cisza a szumy milkną. Słychać je ponownie po zatrzymaniu odtwarzania. Nie mam pojęcia dlaczego tak jest.

Wady jakie zauważyłem:
Początkowo słuchałem na częstotliwości zalecanej przez producenta czyli chyba 96,4, ale jest taka miejscowość w woj. opolskim - Kluczbork, gdzie jak tylko wjeżdżam to prawie każda stacja radiowa ma zakłócenia. Muzykę odtwarzaną przez transmiter też mi zakłócało. Przestawiłem na 99,1 i jak na razie nigdzie już nie miałem takich problemów.
Druga rzecz jest taka, że urządzenie po umieszczeniu w wejściu zapalniczki na przednim panelu powoduje brak możliwości zamknięcia popielniczki więc umieściłem ją w wejściu na zapalniczkę dostępną dla pasażerów z tyłu. Nie pamiętam czy popielniczka nie zamyka się tylko kiedy podłączony jest od góry kabel do ładowania telefonu czy cały czas, ale ja potrzebuję możliwości ładowania więc z przodu mam swoją starą ładowarkę.

piotrorlowski:
też mimo wszystko korzystam z nieszczęsnego transmitera, póki nie będzie mnie stać na lepsze rozwiązanie. zainstlowałem go na stałe w lewym słupku i tam dociągnąłem zasilanie z jednego tylnych gniazd.

kabel poprowadziłem w tunelu środkowym i pod kierownicą. pod kierownicą jest bardzo dużo miejsca i tam umieściłem rozgałezienie na 4 gniazda, z którego wyprowadziłem sobie także przewód do ładowarki. wychodzi w tym małym schowku przy kierownicy i tam sobie kładę telefon. w sumie trudno go położyć gdziekolwiek indziej.

w przyszłości planuję umieścić tam zamiast kabla ładowarkę indukcyjną. jeśli chodzi o rozmowy przez telefon, to w tej chwili używam fabrycznego bluetootha, który kupiłem na ebayu. nie wykorzystuje już do tego transmitera, więc odbieram i gadam jak fabryka przewidziała, dzięki czemu rozmówca jest w stanie zrozumieć co mówię. transmiter w tej kwestii sprawdzał się średnio ;)
wszystko jest dość wygodne i działa bez zarzutu.

Bocian:

--- Cytuj ---jeśli chodzi o rozmowy przez telefon, to w tej chwili używam fabrycznego bluetootha, który kupiłem na ebayu. nie wykorzystuje już do tego transmitera, więc odbieram i gadam jak fabryka przewidziała
--- Koniec cytatu ---

co masz na myśli pisząc: fabryczny bluetooth?

piotrorlowski:

--- Cytat: Bocian w Wrzesień 21, 2017, 19:44:45 pm ---co masz na myśli pisząc: fabryczny bluetooth?
--- Koniec cytatu ---
mam na myśli moduł, który wpinasz w tunelu środkowym. za kratką z tylnymi nawiewami jest wtyczka przygotowana do telefonu motoroli, który znajdował się, lub nie, w zalezności od wyposażenia, w schowku (lub wpięta w niego, jeśli posiadasz go na pokładzie). istnieje oryginalny moduł bluetooth BTUM, który można do owej wtyczki podłączyć. wygląda to tak:

zazwyczaj na ebayu, czasem pojawia się na allegro. do tego potrzebny jest jeszcze moduł telefonu, montowany w bagażniku, tam gdzie zmieniarka. z jego dostępnością jest lepiej, bez problemu znajdziesz na allegro (jeśli go nie masz w samochodzie, oczywiście). robili zdaje się dwa różne - ważne by zdobyć nowszy, by był kompatybilny z BT. niestety nie mam pod ręką nr części, ale jak poszperasz w google, czy też jaguarforums to znajdziesz. do tego jeszcze potrzebny jest mikrofon, jeśli nie masz. wpina się go w dwupinowe gniazdo w panelu w podsufitce. może być jakikolwiek mikrofon - nie musi być oryginalny.
ważne -  producent nie przewidział odtwarzania muzyki za pośrednictwem tego urządzenia, więc wciąż trzeba posiłkować się transmiterem, zdobyć audio connectivity module lub zamówić emulator zmieniarki produkcji użytkownika jaguarforums, zwanego veffremov. w ostatnim przypadku masz aux (rca), usb i bluetooth (tylko audio) za razem. minusem jest cena i czas oczekiwania.

nie wiem jaką masz wersję audio. to co piszę dotyczy wersji z wyświetlaczem dotykowym i światłowodem. nie wiem jak to wygląda z podstawowym audio. w razie pytań spróbuję pomóc.

Bocian:
Telefon w podłokietniku mam, ale z tego co piszesz  to jest z tym trochę zabawy.
Mój transmiter FM jest wyposażony w mikrofon i z założenia ma pozwalać na korzystanie z niego oraz głośników samochodowych jak z zestawu głośnomówiącego. Niestety mój transmiter słabo dogaduje się z telefonem. Domyślam się jednak, że jest to wina słabej kompatybilności iPhona z tym urządzeniem. Poza tym, słuchając radia lub płyty CD gdybym chciał rozmawiać przez taki zestaw głośnomówiący musiałbym przełączać się na radio i wybrać pożądaną częstotliwość.
Do rozmów telefonicznych pozostanę przy słuchawce bluetooth, z której korzystam od lat :)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej