Dział Techniczny > XJ X350, X358 (2003-2009)
Wejście AUX. Czy komuś się udało?
piotrorlowski:
no właśnie chodzi o to, że nie musiałbyś :) zestaw głośnomówiący jest fabryczny, więc wycisza radio lub cd gdy dzwoni telefon, odbierasz z kierownicy lub ekranu centralnego i wyświetla ci na nim nazwę dzwoniącego. załącza spowrotem wejście z którego korzystałeś po zakończeniu rozmowy. jest to normalny głośnomówiący, jak w każdym samochodzie wyposażonym oryginalnie w taki system. telefon podłącza się do dwóch urządzeń - jaguar (telefon) i transmiter (audio). to jest bezobsługowe i działa bez zarzutu.
jeśli masz wszystkie potrzebne rzeczy, to montaż trwa maksymalnie 3 godziny, a jest to jedyny wygodny system rozmowy przez telefon. poprostu wsiadasz i niczym się nie przejmujesz. nie wkładasz żadnej głupiej słuchawki i nie zastanawiasz się czy dziś ci się cokolwiek połączyło czy nie. po prostu jest wygodne, jak na luksusowy samochód przystało, a nie jak w gołej skodzie z 2001 roku.
w ogóle u ciebie, jeśli masz odpowiedni moduł telefoniczny, to montaż będzie trwał 15 minut. potrzebujesz tylko bluetooth podpiąć.
Bocian:
A to teraz mnie zainteresowałeś tym rozwiązaniem :)
wojtek:
--- Cytat: piotrorlowski w Wrzesień 22, 2017, 13:17:21 pm ---
--- Cytat: Bocian w Wrzesień 21, 2017, 19:44:45 pm ---co masz na myśli pisząc: fabryczny bluetooth?
--- Koniec cytatu ---
mam na myśli moduł, który wpinasz w tunelu środkowym. za kratką z tylnymi nawiewami jest wtyczka przygotowana do telefonu motoroli, który znajdował się, lub nie, w zalezności od wyposażenia, w schowku (lub wpięta w niego, jeśli posiadasz go na pokładzie). istnieje oryginalny moduł bluetooth BTUM, który można do owej wtyczki podłączyć. wygląda to tak:
zazwyczaj na ebayu, czasem pojawia się na allegro. do tego potrzebny jest jeszcze moduł telefonu, montowany w bagażniku, tam gdzie zmieniarka. z jego dostępnością jest lepiej, bez problemu znajdziesz na allegro (jeśli go nie masz w samochodzie, oczywiście). robili zdaje się dwa różne - ważne by zdobyć nowszy, by był kompatybilny z BT. niestety nie mam pod ręką nr części, ale jak poszperasz w google, czy też jaguarforums to znajdziesz. do tego jeszcze potrzebny jest mikrofon, jeśli nie masz. wpina się go w dwupinowe gniazdo w panelu w podsufitce. może być jakikolwiek mikrofon - nie musi być oryginalny.
ważne - producent nie przewidział odtwarzania muzyki za pośrednictwem tego urządzenia, więc wciąż trzeba posiłkować się transmiterem, zdobyć audio connectivity module lub zamówić emulator zmieniarki produkcji użytkownika jaguarforums, zwanego veffremov. w ostatnim przypadku masz aux (rca), usb i bluetooth (tylko audio) za razem. minusem jest cena i czas oczekiwania.
nie wiem jaką masz wersję audio. to co piszę dotyczy wersji z wyświetlaczem dotykowym i światłowodem. nie wiem jak to wygląda z podstawowym audio. w razie pytań spróbuję pomóc.
--- Koniec cytatu ---
Witam,
Próbowałem tego wg opisanego schematu. Mam XJR w wersji z telefonem fizycznym na kablu Motorola. Odpiąłem go i wpiąłem w to miejsce moduł BTUM ze zdjęcia. Próbowałem czy zadziała na moim module telefonicznym 1X43-10D893-AJ ale mam komunikat "phone book not ready" "service status - no service". No więc zakupiłem moduł z nowszego x350 2W93-19K350-AD i tego modułu w ogóle nie widzi, mam informację, że wyposażenie samochodu nie obejmuje telefonu. Jakieś pomysły? Będę wdzięczny, jestem zdeterminowany, żeby mieć zestaw głośnomówiący na oryginalnych częściach :)
wojtek:
Ogarnąłem temat modułem 7W93-10D893-AB za 200zł i anteną bluetooth do BMW za 79zł. Roboty na godzinę (najwięcej czasu zajmuje stworzenie podstawki na mniejszy moduł niż był wcześniej).
polecam wątek https://www.jaguarforum.com/threads/converting-the-early-x350-car-phone-to-bluetooth.112758/
Mała tania rzecz, a zmienia samochód niesamowicie :)
pozdrawiam
Nawigacja
Idź do wersji pełnej