Dział Techniczny > XF (2008 - obecnie)
Kilka info przed zakupem kocurka
milet:
--- Cytat: electrobdg w Marzec 30, 2017, 12:00:43 pm ---milet jaki przebieg w jagu ? mam 105 tys i moge Ci podpowiedzieć ze migające światełka mogą być początkiem awarii alternatora
--- Koniec cytatu ---
Mam 135K. Ale migające światełka (górne!) w kabinie to znana przypadłość, trzeba wyciągnąć cały moduł i przeczyścić styki, czego oczywiście nie chce mi się zrobić ;-)
milet:
--- Cytat: Arteliar w Marzec 30, 2017, 12:58:10 pm ---I jeszcze serwis. Mam znajomego który jest mechanikiem aut niemieckich, a mi bez problemu zajmuje się Madzią 6. Mam do niego zaufanie i zastanawiam się, czy bez większego doświadczenia z kocurami da radę się autem zaopiekować, czy auto jednak jest nieco bardziej skomplikowane i lepiej mi jeździć do specjalisty? I czy wielu takich specjalistów się w naszym pięknym kraju znajduje?
--- Koniec cytatu ---
Wiele części jest wspólnych z Forde, a od Forda do Mazdy chyba też daleko nie jest... Tylko z zaawansowaną elektroniką może być problem, bo trzeba mieć specjalne oprogramowanie diagnostyczne, które ani tanie ani łatwe w obsłudze nie jest (można sobie zamienić Jaga w cegłę ;-)
W Internecie można znaleźć manuale dla mechaników, więc jak mechanik trochę zna angielski i umie odczytać obrazki, to powinien dać sobie radę :-)
Driv3rrrr:
No akurat XF nie ma nic prawie z Forda jesli chodzi o podwozie i silnik. Bzdety typu silniczki szyb, zamki itp nie wliczam bo tutaj sie troche rzeczy znajdzie z nadrukiem FoMoCo lub Ford
milet:
Może nie ma bezpośrednio z Forda (w sensie części pasujących z konkretnych modeli Forda), ale silnik 3.0D to akurat konstrukcja Forda... A tzw. bzdety, wbrew pozorom, często potrafią kosztować fortunę...
kamis:
--- Cytat: milet w Marzec 30, 2017, 18:01:57 pm ---Ale migające światełka (górne!) w kabinie to znana przypadłość, trzeba wyciągnąć cały moduł i przeczyścić styki, czego oczywiście nie chce mi się zrobić ;-)
--- Koniec cytatu ---
Nie wiem o jaki moduł chodzi, ale u mnie też to było od razu po zakupie i wystarczyło wymienić żarówki (kupiłem komplet ledów), aby problem zniknął.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej