Dział Techniczny > XF (2008 - obecnie)

DPF -regeneracja czy całkowite wycięcie? 2,7 D przebieg: 200tys

<< < (2/5) > >>

Heresy666:
   Podejme decyzje w środe bo umówiłem sie na wstępne przygotowanie do ekzekucji DPF-a.Poniżej wklejam plan operacji:)

--- Cytuj --- Filtr cząstek stałych w Jaguar XF 2.7D 207 KM potrafi się zapchać i procedura wypalania nie daje żadnego efektu. Jedyną w pełni skuteczną metodą na pozbycie się problemu jest całkowite usunięcie filtra DPF w Jaguar XF 2.7D 207 KM.

USUWANIE FILTRA DPF W JAGUAR XF 2.7D 207 KM TO PROCES DWUETAPOWY:

Mechaniczne usunięcie filtra cząstek stałych - polega na wymontowaniu puszki filtra z auta, otworzeniu jej i wyciągnięciu wkładu filtra. Następnie wykonana zostaje atrapa i wszystko montowane jest ponownie w aucie. Dzięki temu nie ma żadnych śladów modyfikacji w samochodzie, wszystko wygląda tak jak przed usunięciem DPF w Jaguar XF 2.7D 207 KM i nie ma problemów podczas jakiejkolwiek kontroli.
Uwaga: w naszej firmie usuwamy tylko uszkodzony filtr. Katalizator oraz wszystkie czujniki pozostają na swoim miejscu.

Elektroniczne usunięcie filtra cząstek stałych - polega na przeprogramowaniu sterownika silnika. Jest to najlepsza i w pełni skuteczna metoda. Dzięki temu nie włącza się procedura wypalania filtra DPF w Jaguar XF 2.7D 207 KM. Auto zachowuje się tak, jakby fabrycznie nie było wyposażone w filtr cząstek stałych.
Uwaga: program w sterowniku jednostki napędowej jest zapisem cyfrowym, nie ma możliwości żeby samoistnie się zmienił. Dzięki temu po tak wykonanej usłudze usunięcia filtra cząstek stałych w Jaguar XF 2.7D 207 KM problem z filtrem DPF nigdy więcej nie powróci.
--- Koniec cytatu ---

maron:
Yoohas-wiesz że tej zimy miałem na term -27 po nocy i zagadał od strzała?Sam aż byłem zdziwiony,powinien trochę pokręcić.Ale ciężko mu było chodzić ,dyma dawał siwego aż żal :-tylko było patrzeć.

rmazurek:
Witam.

Wg wycięcie dpf to nie jest dobry pomysł. Jakbym chciał żeby mi auto kopcilo jak B6 passat tdi to kupiłbym  passata.

Problem dpf nie wynika z faktu, ze ten dpf jest, tylko z faktu ze auto jest niewłaściwie użytkowane lub przeznaczone do innego użytkowania.

Wielu użytkowników kupuje (relatywnie) nowoczesne diesle po to by jeździć nimi tylko po mieście a potem są problemy z dpf. Niestety w dzisiejszych czasach diesle są produkowane do jazd w tzw trasie a nie wokół komina.

Pozdrawiam
R.

maron:
Zgoda!Ale z jednym zastrzeżeniem-dawniej też diesle produkowane były na dłuższe jazdy,niektóre nawet nigdy nie powinny być gaszone :-hehe

Heresy666:

To co? Myslicie ze bez kitu bedzie kopcił tak mega widocznie ? (pomimo tego ze katalizator zostaje i podobno spełnia normy) ??Dzis musialem podjechac  i jak wyjechalem z garazu to poszło najpierw : Restricted Performance  zaraz DSC not available  i wyskoczyła żółta kontrolka silniczka:(  No i z tymi jazdami w trasach to by sie zgadzało ,bo przygody zaczeły sie kiedy robiłem krótkie i częste odcinki po mieście..

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej