Autor Wątek: Zbiornik gazu do instalacji gazowej do Jaga x300.  (Przeczytany 6042 razy)

Offline Gonzalles

• Forumowicz Executive
Zbiornik gazu do instalacji gazowej do Jaga x300.
« dnia: Luty 15, 2017, 21:02:16 pm »
Witam, mam Jaga :-V /4 litry 97' executive, wersja krótsza/ i przymierzam się do zamontowania instalacji gazowej i w związku z tym moje pytanie, jaką butlę montujecie, jakiej pojemności?
Czy jest szansa na butlę o sensownej pojemności/np 50-cio litrowa, czyli ok 35-40 litrów można zatankować/ w miejsce koła zapasowego/? Starczyłoby to podejrzewam na przejechanie co najmniej 200 km, co by miało sens.
Nie chciałbym zaglądać na stację 2 razy dziennie i tankować auta co 120 km, tak jak byłoby to w przypadku montażu zbyt małej butli w miejsce zapasówki.
Pytanie bardziej do praktyków.
... bo kot lubi pieszczoty, cokolwiek to znaczy...   Bez przesady, nie mam zamiaru go pie¶ciæ w ka¿dej wolnej chwili! Ma konkurencjê.

Offline Tango

• JCPF Club Member
  • Forumowicz Executive
    • Podk³adki z Twoim zdjêciem
Odp: Zbiornik gazu do instalacji gazowej do Jaga x300.
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 15, 2017, 21:10:22 pm »
Mi wcisnęli w zapas 70 litrów/52-54 użytkowe.
Przy poj. 3,2 na trasie wystarcza na 320 km, co i tak powoduje częste tankowanie - trochę męczące.
Pawe³/ XJ 308/ 3.2/ 2001

Offline Gonzalles

• Forumowicz Executive
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 15, 2017, 21:15:02 pm »
Nie spodziewałem się, że miejsce po kole aż tyle może pomieścić litrów :-clap.
Rozumiem, że klapa zamyka się swobodnie/ na wyższym progu równo z podłogą/?
Jaką masz instalację i czy jesteś zadowolony?
... bo kot lubi pieszczoty, cokolwiek to znaczy...   Bez przesady, nie mam zamiaru go pie¶ciæ w ka¿dej wolnej chwili! Ma konkurencjê.

Offline Tango

• JCPF Club Member
  • Forumowicz Executive
    • Podk³adki z Twoim zdjêciem
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 15, 2017, 21:59:51 pm »
Jakieś 2 cm wstaje ponad osłonę akumlatora. Ale decyzja świadoma - chciałem jak największa pojemność.
Stag chyba - musiałbym w papiery spojrzeć.
Jest ok.
Pawe³/ XJ 308/ 3.2/ 2001

Offline Gonzalles

• Forumowicz Executive
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 15, 2017, 23:34:49 pm »
No właśnie koledzy polecają Staga :-R.
Czy ktoś z forumowiczów ma założoną trochę mniejszą butlę, tak aby podłoga dobrze się chowała?

Offline truten23

• Forumowicz Sovereign
  • XJ x300 sovereign
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 16, 2017, 10:25:04 am »
Mnie wsadzili 55l, choć wyraźnie sugerowałem 65l. :/
Przy butli 65l podłoga zamyka się na równo.
Na wiosnę będę butle przekładał na większą.
Sam też mam staga w Jagu. Działa idealnie.
Aha, podpowiedz macherom solidne podgięcie pływaka (będą błędne wskazania lampek na centralce) dzięki temu wejdzie parę litrów więcej.  :-W
 Można też pokusić się o usunięcie z wielozaworu zaworka odpowiadającego za blokadę dopełnienia butli. To daje najlepszy efekt, oczywiście wszystko robicie to na własną odpowiedzialność.   Ale ja tego nie powiedziałem.  :-chyt
>per aspera ad astra<

Offline KrzysiekEg

• Forumowicz Executive
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 16, 2017, 12:18:41 pm »
Osobiście mam walec 80 l w poprzek bagażnika na stelażu zaraz za zbiornikiem. Koło zapasowe lub dojazdówka na swoim miejscu. Przestrzeń bagażnika znacznie ograniczona, ale wybór świadomy. Do wożenia gratów mam inne auto. A na wyjazd rodzinny wystarczy miejsca. Nie chciałem w koło zapasowe bo uważam że znacznie  narusza wyważenie pojazdu. Jak by nie było pełny zbiornik 65 l waży dobrze ponad 70 kg. A umieszczony daleko za tylną osią powoduje że nos auta startuje w kosmos. Co do wyboru instalacji to polecam BRC. Dobrze dobrane komponenty, dobra jakość i trwałość. Minus cena za zestaw. Koszt serwisów podobny jak w Stagu. Wiem co mówię bo w jednym roku założyłem w Jaguarze BRC a w Omedze Staga. Po 4 latach w brc po 100 tys. km regeneracja reduktora a w Stagu po 60 tys. km reduktor Zawoli do wymiany.
xj6 4,0 Sovereign 1996

Offline truten23

• Forumowicz Sovereign
  • XJ x300 sovereign
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 16, 2017, 12:55:31 pm »
Jeśli chodzi o markę instalacji to chyba co kto woli, mój poprzedni klamot (nadal w rodzinie) i aktualny mają BRC. Instalacje bezawaryjne. W aktualnym aucie po ok. 180tys poddał się reduktor.
A Jagu założyłem Staga 300-6 Qmax plus. Silnik pracuje bardziej gładko niż na benzynie. I liczę że tak zostanie ;)
Aha, moja instalka kosztowała 3200. Szwagier zapłacił więcej za starsze komponenty (przynajmniej komputer), więc kolego Gonzalles, nie koniecznie decyduj się na dużo droższe instalacje, bo może się okazać że płacisz za nic.
>per aspera ad astra<

Offline katar83

• Forumowicz Daimler
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 16, 2017, 17:31:47 pm »
Ja mam bodajze 70l w swoim z wycietym mocowaniem na pierdoly do zmiany kola i miesci sie ok, sam montowalem razem z cala instalacja. Tankuje obecnie jakies 57l, moze ciut wiecej, ale bywalo, ze i z 63 udalo sie wlac. W trasie robie 400km, a z pracy i do domu 350-370km akurat tak na caly tydzien jazdy od stacji do stacji.

Offline Gonzalles

• Forumowicz Executive
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 16, 2017, 20:33:01 pm »
Butlę jednak wolę w zapas, choć wyważenie auta daje do myślenia :-\. W starych Mercach w115 sam ciężar tylu powodował załamanie/ brałem takiego pod uwagę w kwestii kupna, dobrze,że skończyło się na Jagu:)
Jeśli założę instalację, to wybiorę jednak Staga. Lepiej założyć na początku, niech się instalacja amortyzuje, a i więcej kilometrów będę robił mając świadomość w miarę normalnych kosztów.
Tak naprawdę nie wiem ile mój Jag pali, jeśli spalanie będzie się wahało w granicach 12-13 litrów średnia/ mieszkam w mieście bez korków :-super/ raczej nie będę zakładał gazu.Starsze konstrukcje z masywnymi silnikami , jak w Jagu raczej dobrze znoszą gaz, choć są różne opinie.
400 km przejechać na butli to by była fajna sprawa :-clap W sam raz na tydzień śmigania w dobrą pogodę do pracy/ w sumie 3 auto/.

Offline truten23

• Forumowicz Sovereign
  • XJ x300 sovereign
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 16, 2017, 20:57:01 pm »
Powiem tak: Mój kot miał być tylko do jazdy weekendowej i reprezentacyjnej, a stuknąłem nim już 17tys km. tak dobrze się nim jeżdzi ;)
instalacja już dawno się zwróciła.
Pamiętaj, że zazwyczaj gaz szkodzi tym, którzy go nie mają.
Spalanie LPG wygląda tak, że na trasie da się zejść do 13l. podczas jazdy na co dzień będzie to raczej bliżej 15l. Ale bywa i 16  :-chyt
Montuj, bo to pozwala nie zwracać uwagi na przebiegi jakie robisz.
>per aspera ad astra<

frostbive

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 16, 2017, 21:11:58 pm »
Nie jest tak wazna konkretna marka instalacji czy to BRC, STAG  czy Vialle - jak porzadne komponenty np. lepszy komputer STAG QMAX PLUS, reduktor STAG R02 TWIN (w XJR juz sie nie sprawdzi gdyz ma wydajnosc do 280KM), wtryskiwacze Keihin lub Hana.

Sa dwa typy kierowcow, jedni montuja tania instalacje gazowa i co chwile sie pierniczy az w koncu zainwestuja w porzadne komponenty, drudzy sa oszczedni i biora od razu to co najlepsze.

Trzeba liczyc ze dobra instalacja LPG w Jagu 6-cylindrowym to okolo 5,5-6tys. Nie najlepsza.

Co do wywazenia pojazdu to nie wiem o czym tu mowicie, czy moze ma ktos pojecie nt. rozkladu masy pomiedzy przednia i tylna os by wysnuwac takie twierdzenia ze bedzie zle? W X300 mamy 51%/49% przod/tyl. Co by oznaczalo ze po zamontowaniu butli bedzie to okolo 49/51 po pelnym zatankowaniu, nawet lepiej bo auta maja predyspozycje do podsterownosci.

Offline Gonzalles

• Forumowicz Executive
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 16, 2017, 21:42:45 pm »
Zgadzam się, dociążenie tylnej osi może wyjść na dobre, patrząc pod kątem przyczepności i dociążenia osi tylnej.
W końcu na niedobór mocy, nie mamy co narzekać w tych samochodach.

Offline Driv3rrrr

• Forumowicz Daimler
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 16, 2017, 22:55:44 pm »
Za 6 tys to się już zamontuje prawie ciekły wtrysk. Instalacja do tego auta to koszt maks 4-4.3 tys zł. Mowa o Qbox, Hana, reduktor/reduktory  a niech tam do 350KM,  przewody 12 czy 16mm. Ja do eSy płaciłem 3,5 klocka w najlepszym warsztacie w Lublinie. Na stagu,Hana, czerwony AC, butla 67l, przewody 12mm, emulator pompy.
AutoPro & Shop - tel. 796 260 092
Jest - Range Rover Sport 3.6 TDV8

frostbive

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Luty 17, 2017, 01:32:43 am »
Na pewno za 4tys. nikt nie zalozy instalacji w XJR ktora w ogole bedzie dzialac w pelnym zakresie obrotow i przy wcisnietym pedale gazu w podloge. Chyba ze za darmo bedzie to robil.
« Ostatnia zmiana: Luty 17, 2017, 18:40:44 pm wysłana przez MicGin »