Dział Techniczny > XJ X300, X305, X308 (1994-2003)
5hp-24 brak wstecznego
p123:
Jestem po kilku tygodniach od naprawy i po dobrych 10 dniach jazdy po Warszawie - max 5km w jedną stronę i po 8 h to samo w drugą, czyli dom-praca praca-dom. Nie mam żadnych zastrzeżeń co do funkcjonowania skrzyni po naprawie, działa bez zarzutu. Aż tu dziś rano nieopatrznie wyświetliłem średnie spalanie i ujrzałem wynik 24,5 l/100. Wpadłem w panikę bo max jaki wykręciłem to 20,5 średniego, zresetowałem pomiary, przejechałem się z roboty do domu i mam teraz po 5 km jazdy 26,9 l/100. Zamiast rozkoszować się wyczekiwanym weekendem drapię się w głowę co jest nie tak. Czy mogli mi tą skrzynię jakoś spieprzyć - złożyć "za ciasno" czy jak ??? Druga opcja to może coś koledzy pogmerali płucząc nagrzewnicę. Zero alarmów, dziwnych zachowań, zaraz podłączę Torque'a który zapewne nic ciekawego nie pokaże. Idzie się pochlastać z tym autem ...
Piotr
Szwagier:
Te 20,5 to i tak sporo mój na takich dojazdach miasto 16-17 lubię często dynamicznie. Może to nie spowodu skrzyni a jeśli tak to jedyne co przychodzi na myśl to źle naciągnięte taśmy hamulcowe Choć wątpię żeby pozwoli sobie na taki błąd ale jeśli rzeczywiście jakimś cudem tak jest bardzo szybko spalisz taśmę kosz i nowy olej
p123:
A da się te taśmy zweryfikować bez demontażu skrzyni ? Albo inaczej, co radzisz zrobić, na co zwracać uwagę ? - dzwoniłem do Midparts ale zapewniali mnie że nie można skrzyni złożyć "za ciasno". Z drugiej strony co mieli powiedzieć ....
Piotr
Szwagier:
Nie chce mi się szukać ale w zf jest chyba podobnie jak w mojej śruby do wyregulwania dwóch taśm są na zewnątrz także rozbierać nie trzeba ale nie wiem jak u Ciebie z dojściem do tych śrub jak skrzynia jest w aucie. Midpards niech Ci to sprawdzi skoro to rozbierali. Może złym momentem dokrecili albo źle poluzowali albo w ogóle nie skontrowali śrub nakrętkami nie wiem albo to nie o to chodzi wcale. Natomiast skrzyni nie da się złożyć za ciasno jak to sam ujales ale taśmy za to można tak zacisnąć na koszu że ten kosz nie ruszy już tak łatwo stąd taka moja teoria dodatkowy opór i stąd spalanie wyższe. Na pewno objawem było by grzanie się dość duże oleju wiadomo tarcie to i temperatura
pablo21:
Jedź na diagnostykę samochodu, bo takie strzelanie co to może być, będzie Cie w rezultacie więcej kosztowało. O jakich taśmach piszesz Szwagier? Co prawda w Fordowskich Jatco występuje taki problem "taśm", ale w w 5hp24 taśm nie ma..
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej