Dział Techniczny > XJ X300, X305, X308 (1994-2003)
5hp-24 brak wstecznego
p123:
Czołem,
Jakiś czas temu pojechałem na myjnię ręczną i dość dokładnie opłukałem podwozie kercherem. Po jakiejś godzinie od tego mycia, podczas wyjeżdżania z podziemnego parkingu poczułem lekkie szarpnięcie i zapaliła się kontrolka zwiastująca tryb awaryjny skrzyni. Zatrzymałem się, zgasiłem, odczekałem chwilę, odpaliłem i błąd zniknął a samochód jechał normalnie - uznałem że pewnie zalałem jakąś złączkę i stąd ten Gearbox fault. Następnie tym autem nikt nie jeździł dobry miesiąc aż dziś postanowiłem przejechać się nim do sklepu. Okazuje się że auto jedzie normalnie do przodu, nie zapala błędu ale niestety nie ma wstecznego, tzn jest ale ledwie się toczy, dodanie gazu niczego nie zmienia, obroty idą w górę a auto prawie stoi w miejscu. Czyli na płaskim terenie jestem w stanie się wycofać nie dotykając pedału gazu ale minimalna przeszkoda unieruchamia samochód.
Co Panowie na to - przerabiał ktoś taki przypadek ?
Przebieg na liczniku 178.000 km , podobno w okolicy 120.000 poprzedni właściciel wymieniał olej - ale czy to prawda, któż to wie ...
Piotr
pablo21:
Pęk Ci kosz biegu wstecznego, ewentualnie sprzęgło lub te 2 rzeczy na raz.
p123:
No tak , poczytałem w między czasie trochę w necie i pewnie jest tak jak pisze Pablo i o czym wspominali mi kiedyś w Altamirze wskazując ten kosz jako piętę achillesową tych skrzyń.
To co radzicie - używka za 1500 czy remont za 4.000-6000 ?
Piotr
pablo21:
Z używka stanie Ci sie dokładnie to samo. Zazwyczaj pęka kosz "forwardu"(jazdy do przodu). Moich zdaniem zregeneruj cała skrzynie, na wzmocnionym koszu korwardu i na długo zapomnisz o problemie 5hp24.
p123:
Hej,
Już nie szukam - naprawiłem swoją w Midparts
Tanio nie było, robocinza, wymiana oleju i filtra, kosz wstecznego, hamulec jednokierunkowy - 2950 zł i półtora dnia nieobecności kota w domu.
Piotr
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej