Autor Wątek: XF - rozterki przed zakupem  (Przeczytany 5482 razy)

Offline wojtek

• Forumowicz
  • *
XF - rozterki przed zakupem
« dnia: Lipiec 17, 2016, 14:02:03 pm »
Witam wszystkich forumowiczów!

Bardzo poważnie rozważam zakup Jaguara XF i chciałem zasięgnąć opinii użytkowników w dość nietypowym temacie. Od razu uprzedzę, że nim się zarejestrowałem i zacząłem ten wątek, przeczytałem całe forum odnośnie modelu XF. Ale do rzeczy: jestem dość wysokim człowiekiem, mam 195cm i 100kg wagi. Szukam samochodu dla siebie, w którym czułbym się komfortowo ale jednocześnie żeby to nie była skoda superb. Volvo S80 odpadło, bo jak wygodnie usiadłem, to za mną nie wszedłby nawet laptop. BWM 5 odpada ze względu na dość ostentacyjny wygląd oraz reputację (nie obrażając oczywiście nikogo, po prostu nie mój styl), Audi A6 odpada w przedbiegach - brak uczuć do marki i modelu. Mercedes W212 trochę dziadkowy, a miejsca z tyłu też jak na lekarstwo... I tak właśnie trafiłem na XF, którego wcześniej nie brałem pod uwagę. Jest to bez wątpienia piękny i nietuzinkowy pojazd. Do tego ceny wydają się atrakcyjne jak na segment (mówimy o używanych). W jednym z komisów przymierzałem się do XF i tragedii nie było z miejscem z przodu, ale z tyłu ciężko było sprawdzić (jak jest za mną), bo brak było chemii na linii komis-klient i skróciłem wizytę. Jeżdżę 95% czasu sam, ale pozostałe 5% jeżdżę z synkiem w foteliku z tyłu i żoną z przodu, i w takim zestawie czasem bierzemy 4 osobę na pokład. Pytanie, czy przy takich moich gabarytach ktokolwiek za mną usiądzie? Czy też trzeba wtedy fotel podsuwać? Czy ktoś z forumowiczów jest również słusznych gabarytów i mógłby mi odpowiedzieć, jak użytkuje się samochód na co dzień?

Pozdrawiam
Wojtek
2016 XF 3.0 SC (by³)
2008 XF 4.2 N/A (by³)
2004 XJR 4.2 SC
2010 XK 5.0 N/A
2016 RANGE ROVER SPORT SDV6

Offline MicGin

• Moderator Globalny
  • Forumowicz Sovereign
  • JCPF Club Member
Odp: XF - rozterki przed zakupem
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 17, 2016, 15:30:36 pm »
Witamy.
Zawsze jest opcja, że ktoś Twoich gabarytów siądzie za żoną (chyba że też jest wysoka). W większości znanych marek będzie problem z miejscem z tyłu dla wysokiej osoby.
Może to rozwieje choć trochę Twych wątpliwości.
https://www.youtube.com/watch?v=MjBIidyzQzo
A gość też do niskich nie należy.
By³ S-type
-pozostajê w rodzinie-
Jest XJR

Offline Driv3rrrr

• Forumowicz Daimler
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 17, 2016, 18:15:28 pm »
Zachar ma 205 także daje to obraz
AutoPro & Shop - tel. 796 260 092
Jest - Range Rover Sport 3.6 TDV8

Offline milet

• Forumowicz Executive
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 17, 2016, 18:21:55 pm »
Ja mam 186 cm, ale długie nogi, więc fotel kierowcy mam odsunięty do tyłu prawie maksymalnie. Jeżdżące ze mną z tyłu osoby dorosłe przeciętnego wzrostu nie skarżą się za bardzo na brak miejsca. Mnie z tyłu byłoby niewygodnie siedzieć na dłuższą metę.

Z innych samochodów możesz jeszcze rozważyć Mercedesa CLS - on jest czterosobowy i będzie droższy od Jaguara, ale swój styl ma.

Offline wojtek

• Forumowicz
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 17, 2016, 21:58:58 pm »
Dzięki za odpowiedzi.
MicGin - wtedy fotelik musiałby być za mną, a to nie jest dobre rozwiązanie, jeśli jadę sam z dzieckiem. Poza tym wbrew pozorom dziecko na foteliku zajmuje więcej miejsca, niż osoba dorosła (przynajmniej z dwoma różnymi fotelikami, jakie mamy w dwóch samochodach tak sytuacja wygląda).
Film z Zacharem widziałem, ale nie do końca odzwierciedla to sytuację. On siada nienaturalnie blisko kierownicy. Teoretycznie nie ma w tym nic złego, ale zdecydowanie niewygodnie wtedy się wsiada i wysiada (przeszkadza kierownica). Poza tym wg niego w W212 jest wystarczająco miejsca z tyłu, a w XF trochę na okrętkę, ale marudził. Stąd moje obawy.
Milet, CLS wielu się podoba, ale moim zdaniem to trochę sztuczny twór: naciągnięte nadwozie na podwozie cywilnej E-Klasy. XF od podstaw był projektowany pod swój kształt, wygląda spójnie, pięknie i dostojnie, ale jednocześnie nie krzyczy: "patrzcie na mnie". Wam XF już się pewnie opatrzył, ale ja jestem zachwycony. To, że wcześniej na niego nie zwracałem uwagi potwierdza moją poprzednią tezę ;-).
2016 XF 3.0 SC (by³)
2008 XF 4.2 N/A (by³)
2004 XJR 4.2 SC
2010 XK 5.0 N/A

Offline Jedrzej

• Forumowicz Daimler
  • 4.0 2001, 200D 1982
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 17, 2016, 22:17:36 pm »
XF powoduje samoskręt szyji... u niejednego, jest genialny, nie ma w nim kompletnie ze starej jaguarowej nuuudy. Jest cudowny i niepowtarzalny, ponadczasowy, wciąż nowoczesny! Zgrabny poręczny a majestatyczny. Nietuzinkowy a zarazem skromny i szybki.
Jaguar S-type 4.0 2001
Mercedes-Benz W123 200D 1982

Offline Driv3rrrr

• Forumowicz Daimler
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 17, 2016, 22:49:41 pm »
Dopiero ten nowy XF i XE są dość obszerne w środku. Jak chcesz dużo miejsca w środku to F10 albo W212 - naprawdę mają więcej miejsca w środku. Audi A7 również jest obszerniejsze i ma większy bagażnik. Aczkolwiek ja i tak bym wybrał Jaga bo wg. mnie jest najładniejszy z zewnątrz oraz wewnątrz. Chyba, że wygląd stawiasz niżej niż codzienne użytkowanie no to wtedy niemcownia się kłania.

Offline Choina

• Moderator Globalny
  • Forumowicz Daimler
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 18, 2016, 06:11:58 am »
Chcesz miejsce na tylnej kanapie, kupuj XJota w budzie X350 w longu.
Jest XE MY20, XJ6 1995
By³ X350 Sovereign 4.2 Long 2005,  X350 SuperV8 2003, X-Type 3.0 2004 i 2007, X300 Sovereign 4.0 1997, X308 Sovereign 1998, X300 Tuning Arden 4.0 Manual 1996

Offline kamis

• Forumowicz Executive
  • XF SV8
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 18, 2016, 11:48:38 am »
Nie sądzę, aby ktokolwiek Ci obiektywnie mógł powiedzieć, ile Ty będziesz miał miejsca w aucie, bo przecież tylko Ty wiesz jak wygodnie chcesz siedzieć za kierownicą.

Moim zdaniem w XF miejsca w tyle jest tak sobie i jeśli S80 jest, wg Ciebie, za małe, to w ogóle XF nie rozważaj. Ale auto jest oczywiście rewelacyjne - wiadomo.

Zobacz sobie XJ, w wersji long. Klasa, style, prestiż i mnóstwo miejsca na tylnej kanapie.

Offline wojtek

• Forumowicz
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 18, 2016, 15:53:47 pm »
Dzięki za odpowiedzi.
Milet - piszesz, że fotel masz prawie na maks do tyłu, a osoba dorosła jest w stanie usiąść. To napawa optymizmem. Nie chcę wchodzić w klasę wyżej, tj. XJ, BMW7, Merc S z wielu powodów, a w większości przypadków i tak jeżdżę sam. Chodzi właśnie o to, żeby ktoś za mną był w stanie usiąść, i przejechać parę kilometrów.
Macie rację, najlepiej byłoby się poprzymierzać, stąd moje pytanie: czy jest może ktoś ze Śląska, do kogo mógłbym podjechać w umówione publiczne miejsce (żeby nie było że się do domu wpraszam ;-)) z załącznikiem (w płynie), i pozwoliłby mi się na spokojnie panoszyć po samochodzie, poustawiać fotel, kierownicę itp?
2016 XF 3.0 SC (by³)
2008 XF 4.2 N/A (by³)
2004 XJR 4.2 SC
2010 XK 5.0 N/A

Offline milet

• Forumowicz Executive
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 18, 2016, 17:57:33 pm »
Ja jestem ze Śląska, ale z Dolnego, więc odpadam z przymierzania ;-) A nie możesz się wybrać do dealera oficjalnego? Pewnie ma jakieś używki na stanie, więc będziesz mógł sobie poustawiać wszystko i pewnie przejechać się nawet...

asq_rex

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 19, 2016, 11:15:37 am »
wojtek jak zabłądzisz i w Warszawie się znajdziesz to zapraszam do przymiarek :)

Amator ze hey

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 20, 2016, 16:12:31 pm »
Ja mam 186 wzrostu, siedzenie max w dół i szyberdach - i miejsca nad czupryną już praktycznie brak, więc "w kapeluszu jazda odpada". Przy wzroście pow. 190 cm. tak ,ale już bez szyberdachu.

Offline wojtek

• Forumowicz
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 21, 2016, 17:22:17 pm »
A jak sytuacja się ma w XF z szyberdachem? Standardowo we wszystkich był, czy to była opcja? Szyberdach faktycznie zabiera kilka centymetrów. Mam w samochodach od 8 lat szyberdachy, i raz do roku otwieram, żeby sprawdzić, czy działają...
2016 XF 3.0 SC (by³)
2008 XF 4.2 N/A (by³)
2004 XJR 4.2 SC
2010 XK 5.0 N/A

Offline Driv3rrrr

• Forumowicz Daimler
« Odpowiedź #14 dnia: Lipiec 21, 2016, 20:27:25 pm »
Jako opcja