Dział Techniczny > XF (2008 - obecnie)

XF 5.0 v/s 4.2 SC opinie o silniku...

<< < (4/4)

sobrus:
Niestety. Też jestem przeciwnikiem tego głupiego downsizingu i sriturbo :(
No właśnie obcięta V8-mka która ma problemy z wyważeniem - to brzmi słabo, coś jakby krok w tył w stosunku do AJ-V6.
W sumie to nawet chyba nie obcięta, bo o ile wiem ma te same wymiary i wagę, co atutem też nie jest.

Jako że chyba nie występuje w przyrodzie w wersji bez kompresora to porównać bezpośrednio się nie da.

Nawiasem mówiąc niedawno przeglądałem parametry techniczne jakiegoś nowego Audi 2.0 225 kucy AWD. Na papierze wszyscy cacy, spalanie w mieście około 7-8 litrów.
Pierwsza myśl - wow, tyle to paliło Cinquecento, nawet gazować nie trzeba...
Ale wlazłem na opinie użytkowników na jakimś portalu i okazuje się że zejść poniżej 15 litrów na setkę w mieście się nie da.

Turbiny, bezpośrednie wtryski, wysoki stopień sprężania, cuda wianki - a postęp jest głównie na papierze.

XF5.0 2010:

--- Cytat: Artek123 w Lipiec 06, 2016, 22:00:13 pm ---Witam
Panowie chciał bym zapytać o opinie na temat silnika 5.0 w XF...
1. Jak się ma on w porównaniu z 4.2 SC jeżeli chodzi o osiągi??? 5.0 jest trochę słabszy (przynajmniej na papierze) ale czy rzeczywiście ta różnica jest mocno odczuwalna???
2. Jak się mają sprawy awaryjności (porównując obie te jednostki)???

--- Koniec cytatu ---

Witam,
Jeżdzę XF 5.0 od dłuższego czasu i generalnie nie miałem jeszcze tak doskonałego samochodu, wszystkimi poprzednimi bardzo szybko sie nudziłem (mercedes SL 500, BMW 530, Lexus GS nie dawały takich emocji) Jeśli chodzi o awaryjność to nie mam większych problemów ale to chyba zależy od odpowiedniego serwisowania.
Szczerze polecam ta jednostkę każdemu który szuka dobrych wrażeń ;D

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej