Dział Techniczny > XF (2008 - obecnie)

XF 5.0 v/s 4.2 SC opinie o silniku...

(1/4) > >>

Artek123:
Witam
Panowie chciał bym zapytać o opinie na temat silnika 5.0 w XF...
1. Jak się ma on w porównaniu z 4.2 SC jeżeli chodzi o osiągi??? 5.0 jest trochę słabszy (przynajmniej na papierze) ale czy rzeczywiście ta różnica jest mocno odczuwalna???
2. Jak się mają sprawy awaryjności (porównując obie te jednostki)???

Driv3rrrr:
Stanowczo 4.2. 5.0 ma problemy z pompa oleju i kilka innych rzeczy też jest niedopracowana w tych pierwszych wypustach

KRISS:
zdecydowanie 5.0

Artek123:

--- Cytat: KRISS w Lipiec 07, 2016, 09:47:41 am ---zdecydowanie 5.0

--- Koniec cytatu ---

Rozumie, że zdecydowanie polecasz tą jednostkę... tylko poprosił bym Cię o rozwinięcie tego tematu... dla czego? szczególnie w przyrównaniu go do 4.2 SC... bo kolega wyżej odradza ze względu na problem z pom. oleju i jakimiś innymi niedociągnięciami względem 4.2 SC... (mowa tu o silnikach z pierwszych lat produkcji XF...)

kamis:
Wg mnie kwestia zawodności lub niezawodności konkretnych modeli silników jest wnioskiem statystycznym, natomiast Ciebie w istocie interesuje ten jeden konkretny egzemplarz, który będziesz miał, więc wnioski statystyczne niekoniecznie mają tu aż tak duże znaczenie, ponieważ i istocie różnice w zawodności są tak naprawdę niewielkie (np. 0.5% awarii konkretnego elementu wobec 1.5% awarii - względnie 300% różnicy..., ale realnie bez znaczenia) i dużo istotniejsza jest realna ocena stanu faktycznego konkretnego egzemplarza.

Natomiast co do samych silników. 4.2 jest konstrukcją z 2002 roku zaś 5.0 z roku 2009, więc można przypuszczać, że 5.0 jest nowocześniejszy co odbija się na normach spalin oraz spalaniu. Ja mam 4.2 SC i sobie chwilę - żadnych problemów z silnikiem, ale nie zrobiłem nim dużego przebiegu, więc realnie nie mam co oceniać.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej