Dział Techniczny > XJ Seria I do III (1968-92)

Układ chłodzenia i temp. pracy silnika

<< < (3/3)

jankes:
Owszem, mogę zakręcić jak i zatrzymać wiatrak. Co więcej, gdy go zatrzymam na włączonym silniku i go puszcze zaczyna jakby wchodzić na wyższe obroty a później się normalizuje. Przy okazji wymieniłem termostat i przestał się (póki co) grzać. Dzięki za podpowiedzi :)

Nemys:
Piszę trochę późno ale na pewno przyda się innym.
Silniki XK 2.8 - 4.2 były projektowane na niższe temperatury, termostaty fabrycznie były na 72 stopnie.
Seria 3 to już zmiany w kierunku redukcji toksyczności spalin, i podniesienie temperatury pracy. Na początku termostaty miały właśnie około 90 stopni, później kładli na 82 stopnie.
Powód jest bardzo prosty, pękały głowice. Przyczyniło się do tego też zwiększenie średnic gniazd zaworowych (pęknięcia często są właśnie pomiędzy zaworem a świecą).
Prosta rada to albo zdobyć termostat na 72 stopnie, albo go usunąć. W moim nie mam już termostatu i silnik ładnie się stabilizuje w przedziale 70 - 80 stopni.
Do tego wywaliłem wiskoze i założyłem wentylator elektryczny.

markus ga¿nikus:
Silniki XK gaźnikowe, powinny pracować  temperaturze 70-80 st.C. I tak jest zalecane przez tych "co wiedzą"). Można użyć termostatu.......z Żuka 70-75st. pasuje po zeszlifowaniu kołnierza o 1mm. Można przerobić oryginalny termostat, wycinając jeden zwój ze sprężyny powrotnej, co daje 7-10 st. wcześniejsze otwarcie. Problem jest z 3-cią serią, bo tam elektronika przy tej temperaturze, może błędnie sterować wtryskami. Ale ja zajmuję się tylko gaźnikowymi.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej