Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)

CD / Navi / aux / zmieniarka

<< < (4/6) > >>

bodi:
Również interesuję się tym tematem, ale do tej pory nie udzielałem się...

Z mojego punktu widzenie nie bardzo widzę sens wymiany działającego odtwarzacza CD na kaseciak, aby potem sobie zrobić przeróbkę na AUX i podpinać np. iPoda, bo nadal nie będzie to w pełni funkcjonalne (ze względu na ograniczone sterowanie), a poza tym zrezygnowanie z CD na rzecz TAPE, której oczywiście wcale bym nie używał jest dla mnie za dużym wyrzeczeniem. Ponieważ niby nikt nie wpadł jak inaczej wpuścić sygnał z AUX-a, to ja mam pewien pomysł na to... Wydaje mi się, że nie można  próbować podpiąć się pod złącze w miejscu gdzie miał iść sygnał ze zmieniarki, bo chyba to jest realizowane za pośrednictwem światłowodu (mogę się mylić, bo dawno juz nie byłem w tym temacie i nie zaglądałem też dawno do radia i jego możliwości, więc to wszystko wywodzę na podstawie strzępów informacji z głowy z przeszłości). Więc zakładam, że nie da się wykorzystać CDC do tego.

Ale przyszło mi do głowy coś innego. A co by było, gdyby rozkręcić radio i zobaczyć skąd idzie sygnał normalnego odtwarzacza CD, wlutować się tam z kabelkiem 3,5mm i do niego podpinać iPod-a. Oczywiście to nie wszystko, bo raczej w takim wypadku nakładałyby sie 2 sygnały z CD i z tego dolutowanego AUX-a. Aby temu zapobiec wydaje mi się, że wystarczyłoby wypalić sobie pełną płytę CD z totalna ciszą i to najlepiej jako 1 track na całej płycie.
Wydaje mi się, że nie powinno być żadnego spadku jakości, ponieważ sygnał CD jest z pewnością dużo lepszej jakości niż z TAPE, a sama cisza nie powinna też wnosić żadnych szumów o ile będzie nagrana za pomocą programów do edycji i tworzenia muzy, a nie za pomocą mikrofonu na wdechu...
Więc jedynym problemem pozostaje znaleźć na płytce drukowanej radia wejście sygnału z CD, co chyba aż tak trudne nie powinno być.
Może nawet sam spróbuję to znaleźć, chociaż nie jestem elektronikiem (a tylko celuję w to, że znajdę jakiś opis na płycie lub może jakąś taśmę lecącą od napędu CD na płytkę radia).

Proszę o wypowiedzenie się na temat mojego pomysłu. Jak Wam się wydaje, czy to ma sens?

lukasz_slask:
Gdybyś spojrzał w link który podałem albo przeczytał wcześniejsze posty to nie musiałbyś się tak rozpisywać  :)
Nawet nie musisz rozkręcać radia bo na forum do którego link prowadzi są zdjęcia wnętrza radia  ;D

Walczyłem z radiem z CD ale kupiłem okazyjnie kaseciaka wiec CD odpuściłem. M.in. pustej płyty próbowałem, ale tak jak wcześniej koledzy pisali to rozwiązanie nie działa.
Co do jakości CD a TAPE - jeśli nie używasz kasety adaptera to jest to obojętne czy wepniesz się zamiast CD ( nie znalazłem takiego działającego rozwiązania) albo TAPE ponieważ źródłem szumów jest głowica po której ślizga się kaseta - chociaż ja wkładam zwykłą kasetę z muzyką! , podpinam przez aux mp3 i sygnał z mp3 praktycznie wygłusza muzykę z kasety. Zawsze można użyć pustej kasety.

Powtórzę - naprawdę bardzo przyzwoicie to gra. Osobiście nie mam żadnych zastrzeżeń.

Datos:
lukasz_slask - mam do Ciebie pare pytań.  Mam kasieciaka i adapter-kasetę, ale dźwięk faktycznie słaby. Chętnie sobie przelutuje kaseciaka.
1. Którędy wypuściłeś kabel z jackiem do podpinania Ipod'a/telefonu? (z boku radia,  przez klapkę kaseciaka czy może całkiem gdzieś indziej?)
2.  Czy trzeba lutować podwójne kable z chinchem jak na tym angielskim forum czy można od razu jacka dolutować do tych 3 pinów?

3.
--- Cytuj ---Jeszcze nie znalazłem radia które mi wizualnie pasować będzie do auta :D dlatego zostaje ORYGINAŁ ale z nieco zwiększoną funkcjonalnością.
--- Koniec cytatu ---
Patrzyłeś na stacje multimedialne 2 din? Teraz można nawet jedną kupić od kolegi Fiorino w dziale ogłoszenia za 600 zeta. Zastanawiałem się nad tym. Problem jest z podświetlaniem klawiszy i stylistyką żeby byo maksymalnie zbliżone do oryginału. Ten co kolega sprzedaje ma białe klawisze. Za to Alpine i Pioneera stacje znajdziesz używane poniżej 1000 pln żeby miały multum kolorów podświetlania. Myśle że dałoby radę trafić z zielenią. Wtedy jest AUX/USB i dotykowy ekran - wygląda to współcześnie.  Minus -  taka stacja raczej z kiery nie da się sterować.

bodi:
Odpowiedź dla kolegi Datos

Jeżeli interesuje Cię nowoczesne radio 2DIN i możliwość sterowania z kierownicy, to odezwij się do kolegi z forum AlBundy.
Ja byłem u niego jakieś 3-4 lata temu i on ponoć miał dorobione do Pioneer-a takie sterowanie. O ile dobrze pamiętam, to nekał i wypytywał o taka opcję serwis Pioneera i po dość długim czasie ponoć te naciski przyniosły efekt.

Nie mam pewności na 100%, ale raczej jest tak jak mówię i przynajmniej do Pioneer-a powinno się w ten sposób takie sterowanie zdobyć.

Datos:
Ja akurat mam wersję przedlift wiec mnie sterowanie z kierownicy nie intersuje. Kolega lukasz_slask pisal ze opracowuje teraz pzerobke kaseciaka na USB + sterowanie z kiery, wiec nawiazalem.

Mnie interesuje za to jaki model stacji 2 din mozna dobrac zeby swiecila jaguarowskim zielonym odcieniem. Rzecz jasna nie pytam o najnowszy sprzęt, tylko żeby używana kosztowała w granicach 600-800 zl. Wiecej w moim przypadku nie oplaca sie inwestowac w taki bajer.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej