Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)
CD / Navi / aux / zmieniarka
Math:
W tym wypadku przycisk CD kieruje do zmieniarki, tak?
Kaseciak na allegro kosztuje ok. 50 zł, więc to całkiem tania opcja na AUX.
--- Cytuj ---Obecnie pracuję nad przeróbką kaseciaka na USB AUX z możliwością sterowania dalej/wstecz i głośnością z kierownicy ( czyli tak jakby była to kaseta/ płyta CD). Postępy są, niestety czasu mało.
--- Koniec cytatu ---
Mógłbyś trochę przybliżyć temat ? Jestem bardzo ciekawy :)
lukasz_slask:
Tak w dużym skrócie
Potrzebny jest transmiter FM z USB AUX i wejsciem/ wyjściem jack.
Od razu zaznaczę że jakość dzwięku z takiego transmitera przesyłana nie przez FM tylko po kabelku jack jest zdecydowanie zadowalająca.
Mam transmiter z pilotem za ok 30 zł i jest naprawdę dobry.
Transmiter przerabiamy: wyprowadzamy na zewnątrz kable:
Przycisk dalej
Przycisk wstecz
Tak jak na obrazku: http://imgur.com/oUeLxpV
Idea działania: Gra muzyczka z pendrive z adaptera FM połączonego przez jack. Adapter rozbebeszony leży na radiu tzn. schowany za panelem.
Radio odtwarzając kasetę podaje napięcie na silnik obracający taśmę . Nasza muzyczka z pendrive gra. Naciskamy przycisk >> (dalej) zaczyna się przewijanie - radio podaje większe napięcie na silnik. Do silnika podłączony mamy przekaźnik który reaguje tylko na podwyższone napięcie (przewijanie). Przekaźnik powoduje zamknięcie styków przełącznika transmitera zdublowanego w przekaźniku. Następuje przełączenie utworu.
Tyle idei.
Praktyka: dobór odpowiedniego rezystora żeby przekaźnik reagował tylko na przewijanie a nie podczas normalnego odtwarzania. Diody w obwodach powodują zadziałanie dwóch różnych przekaźników w zależności od tego czy slinik obraca się w prawo czy w lewo ( wstecz/ dalej). Przekaźniki muszą zadziałać impulsowo ( przewijanie taśmy działa tak że po naciśnięciu przycisku dalej/wstecz trzeba nacisnąc odpowiednio wstecz/dalej żeby zatrzymać przewijanie. W praktyce zanim "odklikniemy" przycisk może przewinąć nam o kilka utworów - należy zastosować kondensator dobrany eksperymentalnie ;) Niestety owe "odkliknięcie" pozostanie ale będziemy mieli pewność że przeskoczył tylko jeden utwór w przód/tyl.
Zasilanie transmitera tylko z ACC z radia to znaczy po przekręceniu kluczyka ( transmiter pobór ok. 100mA czyli niezauważalne dla bezpiecznika). Nie z zapalniczki bo tam jest napięcie nawet po wyjęciu kluczyka a szkoda żeby transmiter działał cały czas. Dodatkowo można obok wejścia USB dać przełącznik który załączymy gdy będziemy chcieli uruchomić transmiter.
Jest też opcja kupna transmitera z pilotem. Tutaj powyższe problemy nie występują, wystarczy wyprowadzić odbiornik IR gdzieś na przód radia ( to jest odbiornik ok. 2mmx2mm)
Tutaj podstawowa WADA: brak sterowania z kierownicy. Takie rozwiązanie obecnie mam ale sterowanie transmiterem niepodświetlonym pilocikiem w nocy nie należy do łatwych zadań.
Dlaczego nie kupić sobie innego radia od razu z AUX?
Jeszcze nie znalazłem radia które mi wizualnie pasować będzie do auta :D dlatego zostaje ORYGINAŁ ale z nieco zwiększoną funkcjonalnością.
:-A
MicGin:
:-off Panowie Lukasz_slask, Math i Dzemik223 jeżeli odpisujecie na ostatni post to go nie cytujcie.
Math:
lukasz_slask wielkie dzięki za info :) Sam korzystam aktualnie z trasmitera FM (bez żadnych przeróbek), ale jakość jest słaba, na dodatek mam zajęte gniazdo zapalniczki i źródło dźwięku w postaci telefonu szybko pada :(
dzemik223:
:-bry
Chciałbym wymienić takie o to ustrojstwo :
- http://www.fitaudio.com/storedimages/jag_xtype/h1.jpg
na takie cudeńko :
- http://allegro.pl/jaguar-x-type-radio-nawigacja-1x43-10e889-gc-i5933189498.html
Czy kabelki od kaseciaka będą pasować do CDka?
Spodziewam się że od tak kotek nie będzie obsługiwał nawigacji samej w sobie tzn. odnajdywania się w terenie, ale reszta opcji dotykowego ekranu i przycisków obok niego powinna działać, prawda?
Posiada ktoś jakiś poradnik instalacji takiego radia?
:-thank
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej