Autor Wątek: wyrzuca bledy P0171 i P0174  (Przeczytany 8733 razy)

wolfrace

• Gość
wyrzuca bledy P0171 i P0174
« dnia: Maj 25, 2016, 20:20:53 pm »
witam wszystkich
Moj kotek to S-type 2.5 2003r
od 2 tygodni mam problemik, czasem zapala sie komunikat "restricted performance" kody P0171 i P0174
Zdazylem sie zorientowac i zazwyczaj jest to spowodowane przedostawaniem sie lewego powietrza.
Jednakowoz pod maska staralem sie jak moglem ale nie moge dosluchac sie zadnych powierzchownych syczec czy cos na ten wzor.
przewody u gory wygladaja dobrze, silnikiem nie rzuca, nie zauwazylem specjalnie spadku mocy przy jezdzie czy jakichs niedogodniej, czujnik MAS przy wlocie powietrza wyczyscilem tez.
Sprawdzajac kompem widac wyraznie tez ze wartosci na LTFT sa +20% jak podrecam obroty do 2500 spada do -3% i po opduszczeniu znowu wchodzi na 20.
Po wyczyszczeniu bledow jak np jade rano i nie jest cieplo nic mi nie wyrzuca, jak tylko sie zrobi goraco w srodku dnia wtedy po krotkiej jezdzie mam komunikat i tak za kazdym razem.
Potrzebuje malej porady na co mam jeszcze zwrocic uwage, czy zawsze to musi byc ten dolny waz powietrza i trzeba babrac sie z rozbieraniem kolektora itp.

Offline Driv3rrrr

• Forumowicz Daimler
Odp: wyrzuca bledy P0171 i P0174
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 25, 2016, 21:01:39 pm »
Może być kolanko, równie dobrze mogą to być uszczelki kolektora lub uszczelka przepustnicy (to najmniej prawdopodobne). Osobiście zdjąłbym kolektor, wymienił dolne oraz górne uszczelki, kolanko oraz przy okazji od razu świece.
AutoPro & Shop - tel. 796 260 092
Jest - Range Rover Sport 3.6 TDV8

wolfrace

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 26, 2016, 17:13:29 pm »
czyli jednak tak jak podejrzewalem, trzeba jednak zrobic porzadek, no coz to powoli zaczne zbierac czesci i jeden dzien trzeba bedzie gdzies poswiecic.
Dzieki mimo wszystko

Offline Jedrzej

• Forumowicz Daimler
  • 4.0 2001, 200D 1982
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 26, 2016, 18:06:33 pm »
Temat był rolowany, zawsze kończyło się ingerencją w silnik... niestety, nie ma złotego środka.
« Ostatnia zmiana: Maj 26, 2016, 19:20:35 pm wysłana przez Jedrzej »
Jaguar S-type 4.0 2001
Mercedes-Benz W123 200D 1982

Offline Maciejcat

• JCPF Club Member
  • Forumowicz Daimler
  • S- TYPEK 3.0 V6 1999 piêkna butelkowa zieleñ
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 26, 2016, 22:13:34 pm »
kiedyś walczyłem z lewym powietrzem przy młodego BMW E 36 - glebowózie
( 2,8 L motor rzędowa 6 coś koło 190 koni  silnik był chyba od E 39)
nie jestem znawcą BMW więc mogłem coś pokręcić ,  powiem tak  mam na nie alergię
zero jakichkolwiek śladów uszkodzeń a chodziła jak stara kur....... , Żuk dziadka lepiej gadał
BM-ka zaczęła tak chodzić po wieczorno piwkowo- garażowych robotach chłopaków
 taki tam młodzieńczy tuning wyczytany na forum
20  latkowie znawcy motoryzacji BMW na moje pytanie co robili tyle mi nagadali że stwierdziłem że jako 40 paro letni mechanik z zamiłowania wiem niewiele
po namowie , dziadka, Joanny i babci w końcu uległem i podszedłem do glebowozu
myślę sobie co tu zrobić  aby im udowodnić że forum to nie wszystko w mechanice
zapaliłem , popatrzyłem na trzęsący się silnik i oświeciło mnie
przypomniał mi się stary sposób poszedłem po plack i psikałem wszędzie gdzie mogłem się dostać i znalazłem 3 miejsca w których ciągnął lewe powietrze z radością w sercu przetrzymałem młodego 2-3 dni zanim to poskręcałem
oczywiście tajemnica została zemną do dziś
na pytanie młodego co było - odpowiedziałem musicie chłopaki jeszcze troszkę śrubek pokręcić
no i jedno palenie laczków było moje jeba......... dobrze się prowadziła no ale to BMW wiec się nie podniecamy
może coś ta historia ci podpowie
pozdrowienia
« Ostatnia zmiana: Maj 26, 2016, 22:38:57 pm wysłana przez maciejcat »
CATERPILLAR - 30 lat minê³o tak szybko

wolfrace

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 08, 2016, 19:20:43 pm »
witam ponownie
powracam bo mam mala zagwozdke, dobralem sie w koncu do kotka i okazalo sie chcac po drodze wymienic kolanko ktore zawsze ludzie pokazywali pod dolnym kolektorem, okazuje sie ze tam nic nie ma, zekomo niby 3.0 i 2.5 sa niemal identyczne. Czy moglibyscie mi podpowiedziec gdzie szukac bo nie moge wypatrzec nic takiego. Druga sprawa, z tylu kolektora jest pewna gomowa zlaczka kolanko,  laczy cienki przewodzok z kolektorem i jest tam troszke oleiscie. zlaczka ta chodzi bardzo luzno i nie wiem czy to powinno tak byc czy raczej troche ciasniej ma siedziec
zalaczam zdjecia jakby co.

wolfrace

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 09, 2016, 15:13:35 pm »
dowiedzialem sie ze to kolanko to tez jedna z wadliwych czesci, kolanko od regulatora cisnienia paliwa ktore wlasnie podpiete jest z tylu i mysle ze to chyba powinno ciasno siedziec wie wymienie i to ustrojstwo.

Offline Jedrzej

• Forumowicz Daimler
  • 4.0 2001, 200D 1982
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 09, 2016, 18:56:26 pm »
No to chyba znalazłeś. Najlepszy numer, że mi po wstrząsie na dziurze dzisiaj wyszły te same błędy w 4.0. Już było dobrze, i znów na gazie nie chodzi. I też nie wiem za co sie zabrać... Benzyna chodzi, gaz nie. Więc podłączam się do tematu.
Jaguar S-type 4.0 2001
Mercedes-Benz W123 200D 1982

wolfrace

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 11, 2016, 16:36:29 pm »
No to jest w czym się pogrzebać, nie jestem znawcą gazowki ale to tylkozbieg okoliczności albo coś się rozlaczylo/obluzowalo i teraz zamiast gazu to powietrze dodatkowe łapie.
U mnie oczywiście niewypał,  zrobiłem wszystko co miałem po kolektorem,  wymieniłem przewód od regulatora ciśnienia paliwa teraz siedzi bardzo ciasno, złożyłem ładnie do kupy, krótka przejażdżka dziś w miasto było ok i nagle w drodze powrotnej bang i kruca znowu wywalilo błędy te same
Muszę sprawdzić jeszcze raz górne przewody,
Ktoś wie czy to możliwe że jednak lambda lub czujnik MAF wysiada i nie wyrzuca na nie błędów?

misiek1006

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 10, 2016, 06:30:22 am »
Witam
Mam podobny problem.U mnie tez nie ma tego slawnego kolanka 3.0 2006 benzyna.Bylem juz u mechanika na maszynie co podaje dym kilkanascie tygodni temu i widzialem gdzie lapie powietrze,byly to dwa miejsca.Pierwsze to pod tymi czarnymi (przepraszam ale nie mam pojecia jak to sie nazywa,u mnie sa z tylu kolektora a w x type jest to z boku z lewej strony silnika) zalacze zdjecie,a drugie to bylo pod taka czarna rurka biegnaca pod przepustnica na druga strone silnika. :-wstyd Znowu przepraszam za brak fachowej nazwy.Dzisiaj zrobilem to u znajomego mechanika ,potem test na maszynie dymnej ,zadnych wyciekow dymu czyli wszystko szczelne.Scanowanie calego systemu na komputerze ..podwojne..zero bledow.
No ale po przejechaniu kilku kilometrow znowu wskoczylo P0171 i P0174. >:D..Czy Ty moze poradziles sobie ze swoim problemem ? Jesli tak to co bylo przyczyna ?

Offline sobrus

• Forumowicz Sovereign
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 13, 2016, 11:10:35 am »
Te czarne plastikowe to są zawory IMT.
I one są bardzo często powodem przedostawania się lewego powietrza.
Są tam dwa typy uszczelek - stary (żółty, zły - padają ) i nowy (zielony).
Nowe zielone są do kupienia w v12 po około 30zł sztuka, oba zawory są takie same (przynajmniej w X-Type).

Generalnie te błędy to objaw zasysania lewego powietrza, zwłaszcza jeżeli korekty są prawidłowe po wkręceniu silnika na obroty.

Czarna rurka o której mówisz to być może rura do zaworu PCV, w X-Type bardzo często padała i została zmieniona na nowy wzmacniany typ.
Rurka ta leci od kolektora dolotowego do zaworu w silniku (w X-Type zawór ten jest z przodu zaraz przy filtrze powietrza).

Ja bym zrobił tak:
1. Skasował błędy i odłączył akumulator
2. Podpiał komputer z monitorowaniem korekt paliwa (po punkcie 1 powinny być zerowe)
3. Zapalił silnik i obserwował korekty na postoju

Jeżeli będą rosnąć (po osiągnieciu 20% pojawią się w/w błedy) - masz dalej gdzieś lewe powietrze
Jeżeli nie to :

4. Przejechał się samochodem obserwując kiedy pojawiają się wysokie korekty

Jeżeli jest za ubogo a nie ma lewego powietrza to pierwsza myśl albo MAF albo coś nie tak z dawkowaniem paliwa (wtryski, pompa, źle wyregulowana instalacja LPG).
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 13, 2016, 11:18:22 am wysłana przez sobrus »
X-Type 3.0, Rover 416Si

Offline Kokos25

• Starszy Forumowicz
  • **
  • Marzenia Spe³nione
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 29, 2016, 12:55:02 pm »
Mam wlasnie ten sam blad . ale pytam czy trzeba zrzucac gore zeby to wymienic . czy nie trzeba i ogarne to sam na podworku. Zwby wyminic.

Offline Choina

• Moderator Globalny
  • Forumowicz Daimler
« Odpowiedź #12 dnia: Październik 29, 2016, 13:19:09 pm »
Odnośnie błędu podjedź najpierw do mechanika i niech ustali za co u ciebie jest odpowiedzialny ten błąd. Przyczyn może być kilka, pisałem o tym w jakimś temacie. Jak użyjesz opcji szukaj, a gdzieś znajdziesz.

Kokos25 nie żebym się czepiał twojej osoby, ale jesteś Polakiem mieszkającym w Polsce, który posiada komputer z polskim oprogramowaniem i mógłbyś wykazać trochę szacunku do swojego narodu i innych użytkowników tego forum. Mianowicie proszę Cię o pisanie po polsku z użyciem wielkich liter, a także używanie ą ś ć itp. Czasami w twoich wypowiedziach można znaleźć takie litery, także przypuszczam że potrafisz je użyć.
Mamy nawet taki zapis w regulaminie forum, który pewnie czytałeś:
15. Piszemy po polsku i tego się trzymajmy. Używanie wielkich liter, interpunkcji oraz przestrzeganie zasad ortografii, to nasi sojusznicy w zrozumieniu przekazu przez czytających nasz post.
Jest XE MY20, XJ6 1995
By³ X350 Sovereign 4.2 Long 2005,  X350 SuperV8 2003, X-Type 3.0 2004 i 2007, X300 Sovereign 4.0 1997, X308 Sovereign 1998, X300 Tuning Arden 4.0 Manual 1996

Offline qlimaxer

• Forumowicz Sovereign
  • S-type 2002, I lift, 2.5 V6/LPG
« Odpowiedź #13 dnia: Październik 29, 2016, 13:45:23 pm »
Z tego co wyczytałem tutaj na forum, przyczyną także bywa zasyfiony filtr powietrza, w moim wypadku taka wymiana pomogła :)
GO HARD OR GO HOME...

Offline Kokos25

• Starszy Forumowicz
  • **
  • Marzenia Spe³nione
« Odpowiedź #14 dnia: Październik 29, 2016, 14:10:22 pm »
Odnośnie błędu podjedź najpierw do mechanika i niech ustali za co u ciebie jest odpowiedzialny ten błąd. Przyczyn może być kilka, pisałem o tym w jakimś temacie. Jak użyjesz opcji szukaj, a gdzieś znajdziesz.

Kokos25 nie żebym się czepiał twojej osoby, ale jesteś Polakiem mieszkającym w Polsce, który posiada komputer z polskim oprogramowaniem i mógłbyś wykazać trochę szacunku do swojego narodu i innych użytkowników tego forum. Mianowicie proszę Cię o pisanie po polsku z użyciem wielkich liter, a także używanie ą ś ć itp. Czasami w twoich wypowiedziach można znaleźć takie litery, także przypuszczam że potrafisz je użyć.
Mamy nawet taki zapis w regulaminie forum, który pewnie czytałeś:
15. Piszemy po polsku i tego się trzymajmy. Używanie wielkich liter, interpunkcji oraz przestrzeganie zasad ortografii, to nasi sojusznicy w zrozumieniu przekazu przez czytających nasz post.
Błąd sam sobie zczytalem bo mam kompa i wyszło własnie to.

Czepiasz się :p pisze z tel, nie kompa :)
« Ostatnia zmiana: Październik 29, 2016, 16:47:25 pm wysłana przez MicGin »