Witam
Chciałbym się poradzić szanownego grona forumowiczów w pewnym temacie...
a mianowicie obecnie mam opony/koła w rozmiarze 225/55/16, na orygin. felgach jaguara wzór Classic (rozm.16' szer. 7' ET 60). Zamówiłem już felgi też orygin. jaguara model Triton tylko w rozmiarze 18' (rozm. 18' szer 8' ET jest chyba 49).
I teraz pytanie, według instrukcji zalecana opona do tej wielkości felgi to 245/40/18 ale ja nie chciał bym wkładać tak szerokiej opony i na tak niskim profilu... w związku z tym poszperałem trochę na necie i wychodzi mi na to że mogę włożyć oponę w rozmiarze 225/45/18. Miałem wątpliwości czy nie będzie ona za wąska do szerszej felgi 8' zamiast wcześniej 7' i czy nie będzie się ,,naciągać" (tworzyć tzw. stożek) ale 8' w przeliczeniu na milimetry to 203,2 mm, a szerokość opony to 225 mm, więc wydaje mi się że powinno być wszystko ok.
Natomiast co do wielkości (średnicy całego koła) wygląda to następująco:
wielkość wzorcowa to oczywiście oryginalnie obecnie założone koła (225/55/16)
rozmiar (zalecany przez prod.) 245/40/18 różnica w średnicy w stosunku do wzorca to -0,11%, natomiast rozmiar który chcę założyć (225/45/18) różnica w średnicy wynosi +0,88% czyli w obu przypadkach poniżej 1%, a co za tym idzie można powiedzieć że różnicy praktycznie w średnicy koła nie ma...
W takim układzie co sądzicie o włożeniu rozm. opony 225/45/18 na tą felgę 18'????