Autor Wątek: Problem z odpaleniem silnika  (Przeczytany 8406 razy)

szymonos

• Gość
Problem z odpaleniem silnika
« dnia: Luty 28, 2016, 14:45:28 pm »
Witam,

Mam problem z odpaleniem silnika po wymianie. Kadłubek silnika z S-type i cała reszta przełożona ze starego silnik XJ8. Nowy rozrząd napinacze i całość po prostu jak nowe :)
Wsadzony i nie zaskakuje - brak błędów na kompie. Ale np. po wlaniu paliwa do gardła, silnik pali i chodzi pięknie do czasu jak nie wypali wachy.
Sprawdziłem wiązkę wtryskową i po podpięciu żaróweczek 12V wszystkie pięknie migają. Po podpięciu do wtryskiwaczy mam wrażenie, że wtryskuje - ale nie odpala.
Czujnik położenia wału nowy i stary nie daje błędów.

Jakieś pomysły ? co sprawdzić ?
POMOCY - może np. był już taki wątek?

Offline ajtotal

• Starszy Forumowicz
  • **
Odp: Problem z odpaleniem silnika
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 28, 2016, 20:35:04 pm »
moze pompa w zbiorniku nie podaje do wtryskiwczy???
By³ xj8 4.2L x350 2004 BRG- jedyny s³uszny kolor i paski po bokach te¿ mia³.
Jest New XK R-Performance, pitch black, Full Fat Range Rover 4.4tdv8

Offline XJSC

• Forumowicz Executive
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 28, 2016, 20:48:39 pm »
Sprawdź ile zębów jest na wałkach rozrządu przy czujnikach rozrządu.
Występują trzy lub jeden.
XJ40, XJSC , XJR

szymonos

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 29, 2016, 21:57:45 pm »
Po dwóch dniach jestem dalej, ale mam znowu kłopot.
Okazało się że pompa oleju nie dawała ciśnienia! Po wlaniu 16 litrów oleju  :-boks pompa się odpowietrzyła (oczywiście kręciłem tylko rozrusznikiem do momentu jak pojawiło się ciśnienie - olej spuściłem do normalnego poziomu)
 :-clap
Kociak odpalił i po ponownej próbie znowu zima  :-zly
Okazało się że świece są mokre. Wygrzałem świece i wydmuchałem komory - odpalił pięknie  :-clap
Po następnej próbie odpalenia znowu zalany   :- pojęcia
Tak ze cztery razy, już nie mam dzisiaj siły.

Czy słaby akumulator może dawać taki efekt?
A może świece kupić nowe - CO MYSLICIE CZEMU SIĘ ZALEWA ???

Offline Driv3rrrr

• Forumowicz Daimler
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 29, 2016, 22:10:48 pm »
Jak będziesz długo kręcił to go zaleje - taka kolej rzeczy. Teraz pytanie czy wtryskiwacze nie puszczają przypadkiem "potoku" do cylindra. Warto byłoby to obadać. Sprawdź jeszcze czy leci napięcie na czujniki ciśnienia na listwie wtryskowej (jak masz możliwość to podmienić) oraz jaką wartość pokazuje czujnik płynu chłodniczego.
AutoPro & Shop - tel. 796 260 092
Jest - Range Rover Sport 3.6 TDV8

szymonos

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 29, 2016, 22:19:15 pm »
Ja mam silnik  4.0 na wanosach i na listwie wtryskowej nie mam czujnika, przy przepustnicy jest przelew do baku.
Czujnik płynu działa prawidłowo, wskaźnik temp, reaguje. Jutro sprawdzę na kompie jaka temperatura i porównam z miernikiem.
Nie za bardzo wiem jak sprawdzić wtryskiwacze  :'(

Bardzo bym chciał, żeby to był efekt słabego akumulatora.
Z drugiej strony, silnik jest świeżo skręcony i może wymagać dłuższego wygrzania a i to wczorajsze męczenie i wlewanie na siłe wachy do przepustnicy mogło go konkretnie zalać.
Boje się że świece też mogą okazać się już do wymiany a szkoda bo są irydowe  :-cry

Offline katar83

• Forumowicz Daimler
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 01, 2016, 11:10:23 am »
Nie za bardzo wiem jak ci pomoc z tym, ale wtryskiwacze sprawdzasz zarowkami NOID. Calosc wtrysku kontrolowana jest przez ECU i czujnik polozenia walu.

Powodzenia! :)

szymonos

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 01, 2016, 15:07:07 pm »
Mam komplet na 100% sprawnych wtryskiwaczy z S-typa, różnią się wtyczkami ale wtyczki też mam i jestem w stanie je zamontować w moim XJcie. Jak myślicie czy są kompatybilne ?

Inaczej będę musiał zawieść moje wtryski do sprawdzenia, a to znowu koszty  :-boks

Akumulator ładuje, gumki na wtryskiwaczach wymienię na nowe, czujnik temp. mam nowy, świece na próbe kupie zwykłe elektrodowe jutro z rana zobaczymy jaki efekt.

szymonos

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 02, 2016, 13:09:58 pm »
Niestety problem nie ustał.

Czujnik temperatury pokazuje 20st przy 5st w garażu
Mam błąd P1647 - O2 Sensor - ciekawy czy sonda uwalona czy po prostu złe spalanie
I chyba czujnik ciśnienia oleju do wymiany, bo krzyczy że ciśnienia nie ma a na manometrze mam.

Jadę po oba czujniki - nie wiem co robić z tą soną?

Ale czy od tego może się ciągle zalewać ?

Offline Driv3rrrr

• Forumowicz Daimler
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 02, 2016, 19:22:18 pm »
Zalewa raczej od czujnika temperatury. Sondy działają i tak dopiero jak się nagrzeją, a wcześniej (przy odpalaniu i krótko po odpaleniu) dawkę sobie ustala na stałych wartościach wpisanych w sterownik

szymonos

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 02, 2016, 20:13:24 pm »
No już jestem po prostu głupi  :-boks

Jest coraz tajemniczej. Świece nowe czujnik ciśnienia nowy - auto pali jak złoto. Po zgaszeniu nie odpala, po 5 min. pali jak marzenie. Żarówki już mam pomontowane wszędzie, oprócz zapłonu i świecą prawidłowo. Na pompie paliwowej - świeci, na wtryskach -świeci ...
Czujnik położenia wału - pomyślałem i wymieniłem - bez zmian nie pali po zgaszeniu. Zagrzałem do 95st, pochodził ze 20min i po zgaszeniu nie pali. Więc czekałem aż całkiem wyziębnie i odpalam zaraz gasze i znowu nie pali a po około 5 min. pali jak złoto  :- pojęcia

Co ma czasówkę kurna założoną ?

Czekam na sondy lambda i czujnik temp. chociaż mój wydaje się dobry skoro grzeje do 95 st i załącza wiatraki - ale wymienię.

Czy jakieś pomysły czemu nie pali zaraz po wyłączeniu zapłonu? pompa paliwa sprawna więc od razu to eliminujcie.

Offline Driv3rrrr

• Forumowicz Daimler
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 02, 2016, 20:18:07 pm »
Narazie zostaw ten czujnik temp. jak dobry. Czujnik ciśnienia oliwy zmieniałeś czy ciśnienia wachy? A słuchaj czy po zgaszeniu od razu jak zapodajesz zapłon to słychać pompy i sprawdzałeś ciśnienie jakie idzie na listwy?

Powiem szczerze, ze chory przypadek

szymonos

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 02, 2016, 20:44:02 pm »
Nie ma czujnika na listwie wtryskowej. Zmieniłem czujnik ciśnienia oleju.
Mam pociągnięty kabel z pompy i widze kiedy i czy podaje napięcie na pompę przez żarówkę. W listwie jest wentyl do którego miałem podpięty manometr wcześniej jak myślałem że zalewa świece i było sisnienie. Na wtryskach, żaróweczka i widze czy steruje wtryskami - miga
Mogę jeszcze raz założyć ten manometr na listwę wtryskową ale czemu by dopiero za 5 min było ciśnienie a zaraz po zgaszeniu nie ?

Błędy:
P1647
P1341
P0341

pokazały się po około 20 min pracy.

Wykasowałem i ich nie ma na razie. Zapalasz i pali, gasisz i dupa, trzeba czekać - i nic nie zrobisz!

szymonos

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 02, 2016, 21:01:29 pm »
ciśnienie na listwie 3 bary - nie wiem czy dobre ?

Offline aro

• Forumowicz Sovereign
  • s-type 2000 manual lpg
« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 02, 2016, 21:26:16 pm »
Sprawdzałeś czy jest iskra jak nie chce zapalić?