Dział Techniczny > XJ X300, X305, X308 (1994-2003)

x300, zmiana gumek górnego mocowania amortyzatora

<< < (12/16) > >>

truten23:

--- Cytat: katar83 w Kwiecień 01, 2019, 14:02:24 pm ---Mialem zestaw gum od Bilsteina wczesniej, ktory byl razem z ich nowymi amortyzatorami..

--- Koniec cytatu ---
Czyli zmieniałeś tez przednie amortyzatory? Może ta twardość to ich wina?
Ja, po zastosowaniu eksperymentalnie gumek chłodnicy traktora zauważyłem tylko większy szum opon o nawierzchnię.
W moim odczuciu na twardość one nie wpłynęły.
Co innego przejście z felg 16" na 18 ;)

sebek1111:
No wiec gotowe:
1. zdjęcie: gumki z MTZ Belarus poduszka chłodnicy cena 4,90 zł szt.
2. zdjęcie: sciety wypusk gumki
3. zdjecie: w jednej gumce scinamy oba wypusty, w drugiej jeden wypust
4. zdjecie: dorobiona tulejka( byc moze pasuje oryginalna ale nie wiem bo jej nie posiadalem. Wymiary 10x 15 mm długosc to niecale     3/4 wysokosci obu poduszek
5. zdjecie; zalozone probnie na amortyzator, przerwa z wypustem miedzy poduszkami to miejsce osadzenia w karoserii, wypust i tulejka w srodku centruja wszystko jak nalezy, pod poduszkami oczywiscie zostaje podkladka utrzymujaca dolna poduszke na trzpieniu

sebek1111:
1 zdjęcie: poducha dolna
2 zdjecie: widac wypust poduszki dolnej idealnie wpasowywujacy sie w otwor i wystajaca tulejke centrujaca
3 zdjęcie: poduszka gorna z podkladka
4 zdjecie stare poduszki

katar83:

--- Cytat: truten23 w Kwiecień 01, 2019, 17:56:03 pm ---(...)
Czyli zmieniałeś tez przednie amortyzatory? Może ta twardość to ich wina?
Ja, po zastosowaniu eksperymentalnie gumek chłodnicy traktora zauważyłem tylko większy szum opon o nawierzchnię.
W moim odczuciu na twardość one nie wpłynęły.
Co innego przejście z felg 16" na 18 ;)

--- Koniec cytatu ---

Nie, amortyzatory sa w porzadku, z piankami jest naprawde rewelacyjnie, takze wina na pewno poduszek Bilsteina, zwyczajnie nie tlumia jak pianki i mocniejsze uderzenia przenosza sie na cala bude, az czuc w rekach :)

Poduszki z traktora wygladaja spoko, oby nie byly za tware, jakkolwiek u dolu skoro poduszka jest duzo wieksza od oryginalnej podkladki pod spodem takze by trzeba bylo zalozyc taka duza plaska podkladke jak i u gory, inaczej sie odksztalci i rozleci w koncu.

sebek1111:
Ciezko znalezdz podkladke 11mm na 50mm trzeba by dorabiac lub dokupic takie jak te górne.
Nie rozleci sie. Skoro poduszka oryginalna ma 40mm i taka jest podkladka, to czemu guma mialaby sie odksztalcic. Idac twoim tokiem ,to gdybym ta gume przetoczył na fabryczny wymiar, to nie musialbym wymieniac podkladek i bylo by  ok, a tak sie odksztalci. Nie odksztalci sie.

Tak gwoli scislosci to poduszki nie tylko tłumią dzwieki czy drgania, ich głównym zastosowaniem jest lozyskowanie amotryzatora.

Gdy wahacz ugina sie, mocowanie amorka pracuje po łuku. Dolna tuleja zapewnia lozyskowanie amortyzatora w osi obrotu, gorna poduszka zapewnia lozyskowanie wahliwe i to jest ich glowne zastosowanie.

Ci co czesto o tym zapominaja ladujac poliuretan gdzie popadnie, koncza potem naprzyklad ze zlamanymi wahaczami czy popekanymi elementami  karoserii.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej