Dział Techniczny > XJ X300, X305, X308 (1994-2003)

x300, zmiana gumek górnego mocowania amortyzatora

<< < (11/16) > >>

sebek1111:

--- Cytat: truten23 w Grudzień 20, 2017, 11:03:35 am ---W celu eksperymentu, polecam wykorzystać kumki mocowania chłodnicy traktora MTZ.

--- Koniec cytatu ---

Za twoją namową rownież zakupilem poduszki chłodnicy od traktora MTZ Białoruś po 5 zl sztuka.

Po wstepnym przypasowaniu, stwierdzam, ze to beda najlepsze niezniszczalne poduszki. Dzieki za pomysl.

Oczywiscie bedzie je trzeba kosmetycznie dopasowac, ale beda pasowac jak ulal. Jestem pewien, ze wytrzymaja z 10 lat conajmniej jak nie na zawsze :D Zrobie foty dopasowania tych poduszek jak bede montowal.

Zamocuje je klasycznie tak jak jest w wielu autach, bez tych durnych blaszanych podkladek ktore stykaja sie z blacha nadwozia, przez ktore musiales zmniejszac srednice gumek od traktora.
Kolejna wada fabryczna bedzie usunieta w kocie :D
Moj traktor to Jaguar-Bialorus XJ40  ale w X300 jest identico :D

katar83:

--- Cytat: sebek1111 w Marzec 29, 2019, 19:18:44 pm ---(...)
Zamocuje je klasycznie tak jak jest w wielu autach, bez tych durnych blaszanych podkladek ktore stykaja sie z blacha nadwozia, przez ktore musiales zmniejszac srednice gumek od traktora.
Kolejna wada fabryczna bedzie usunieta w kocie :D

--- Koniec cytatu ---

Te podkladki spelniaja dosc specyficzna role. Ich srednica jest tylko troche mniejsza od samej dziury w nadkolu przez ktora przechodzi amortyzator, ale w polaczeniu z poduszkami i tym takim mini rekawem metalowym na amortyzator:

https://www.jaguarclassicparts.com/uk/part/MMB2154AB

Utrzymuja idealnie w srodku dziury amortyzator tak zeby nie bylo kontaktu miedzy nadkolem a samym amortyzatorem. Jak pozbedziesz sie podkladek to amortyzator w koncu przesunie sie w ktoras strone i bedzie opieral i szorowal o nadkole co jest bardzo denerwujace :)
Takze jak najbardziej mozna powiekszac poduszki ale trzeba i tak zrobic to by amortyzator nie szorowal w dziure o nadkole ;)

sebek1111:
Przyjrzyj sie ze poduszki od traktora maja gumowy wypust ktory wlasnie wypelni ta przestrzen, w wielu autach a wlasciwie we wszystkich innych niz Jaguar to wlasnie guma centruje amortyzator w otworze, tak i bedzie wlasnie u mnie, a poduszka z MTZ pasuje do tego idealnie.

Beda foty, to przekonasz sie, ze wyjdzie to idealnie.

Tych podkladek i tak u mnie nie ma bo majstry nie zalozyly poprzedniemu wlascicielowi przy wymianie amortyzatorow, nie zalozyli tez tulejek nr 10 na schemacie z JDHT.
Te sa niestety niezbedne rowniez do poduszki z traktora i wlasnie szukam czegos zeby je dorobic badz kupic, bo w garazu nie znalazlem niczego co by sie nadawalo, a tokarki nie posiadam. Ale to maly problem, cos sie znajdzie. Zrobie dokladna fotorelacje w przyszlym tygodniu to ocenicie czy pomysl jest dobry czy tez nie, ja wiem, ze tak.

truten23:
Też zastanawiałem się, czy nie wywalić tych podkładek, ale ostatecznie zostały.
Minęło już trochę czasu odkąd je założyłem. I nie zauważam żadnych problemów.
Myślę, że było warto :)

katar83:
Jakkolwiek tego nie zrobisz, jesli amortyzator bedzie sztywno siedzial w srodku dziury, nie szorujac o boki, bedzie ok ;)

Ja u siebie podmienilem na poduszki z tylnych amortyzatorow(te duze gorne, sa cztery raz tansze od przednich pianek mimo ze sa ze trzy razy wieksze), dziura na amortyzator w nich jest wieksza, ale material zdecydowanie lepszy niz pianki przednie. Na poczatku dzialalo to naprawde swietnie, ale po kilku dniach przy jakims wyboju, amortyzator przesunal sie w dziure i zaczal lekko szorowac o boki nadkola na malych wybojach i bylo to strasznie irytujace. Zalozylem wieksza tulejke z tylnego amortyzatora, idealnie pasuje w dziure w nadkolu ale szoruje tak samo o nadkole wiec musialem wrocic do zwyklych pianek.

Mialem zestaw gum od Bilsteina wczesniej, ktory byl razem z ich nowymi amortyzatorami i szczerze, fatalnie sie na nich jezdzilo, strasznie sa twarde i czuc kazda mala dziure w nich wiec mimo ze pianki sa raczej malo trwale(u mnie wytrzymuja okolo roku i niecale 20tys km) tak najlepiej sie na nich jezdzi.

Wniosek z tego generalnie taki, ze najlepiej by bylo znalezc poduszki z podobnego materialu jak tylne gorne poduszki(szczerze ze 100% poprawy jazdy na nich, nie bylo czuc nawet jak wjezdzalem na kraweznik), czyli o srednicy dwukrotnie wiekszej niz oryginalne przednia pianka(miejsca spokojnie wystarczy) i z dziura taka sama srodkowa jak oryginalne przednie 'pianki' tak, zeby amortyzator nie mogl sie przesuwac w dziure w nadkolu i zeby nie szorowal o nie.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej