Autor Wątek: X300-X308 Co was najbardziej wkurza w XJ ?  (Przeczytany 6832 razy)

Offline jazabek wac³aw

• JCPF Club Member
  • Forumowicz Sovereign
X300-X308 Co was najbardziej wkurza w XJ ?
« dnia: Styczeń 16, 2016, 11:23:55 am »
 Korzystam z X308 na codzień, na razie mam problem z parkowaniem tyłem, albo opieram się o coś, albo zostaje dużo miejsca bo nie widze gdzie auto się kończy.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 17, 2016, 20:06:22 pm wysłana przez Choina »
Albert Einstein

Tylko dwie rzeczy s± nieskoñczone: wszech¶wiat oraz ludzka g³upota, choæ nie jestem pewien co do tej pierwszej.

Offline marti

• Forumowicz Executive
Odp: Co was najbardziej wkurza w XJ ?
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 16, 2016, 13:51:21 pm »
Hm... a to w 308 nie ma seryjnych czujników parkowania?

Offline jazabek wac³aw

• JCPF Club Member
  • Forumowicz Sovereign
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 16, 2016, 16:26:58 pm »
Hm... a to w 308 nie ma seryjnych czujników parkowania?

Ano nie ma, a co gorsze klapa bagażnika opada ku tyłowi i ten fakt utrudnia parkowanie.
Albert Einstein

Tylko dwie rzeczy s± nieskoñczone: wszech¶wiat oraz ludzka g³upota, choæ nie jestem pewien co do tej pierwszej.

Offline katar83

• Forumowicz Daimler
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 16, 2016, 19:52:17 pm »
Kiedys jak mialem XJ40 z gumowymi zderzakami to sie nauczylem parkowac i przodem i tylem na dotyk, teraz mam X300 i znajomi sie nie moga nadziwic ze parkuje cm czy dwa przed sciana  ;D

A wkurzaja mnie najbardziej podejrzane dzwieki ktorych byc nie powinno, np obecnie gorne gumy, a w zasadzie ich brak na przednich amortyzatorach  :-tylko

Offline marti

• Forumowicz Executive
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 16, 2016, 23:38:41 pm »
Przez dwa tygodnie jeździłem bez czujników w garażu podziemnym w którym się jeździ na centymetry, więc współczuję Panowie, ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło, parkowanie będziecie mieli opanowane do perfekcji ;D

Donkihot

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 17, 2016, 08:50:31 am »
Kurcze, mnie też doprowadza do szału stukanie amortyzatorów. Zrobiony miałem kapitalny remont zawieszeń, m.i. wymienione sinembloki amorów (niestety kupiłem zamienniki) Wytrzymały jakieś 3 tysiące km. i zaczęły pukać. Ma może któryś z kolegów podobne doświadczenia? i jakieś sugestie, od czego (gdzie kupić) wspomniane sinembloki i poduszki górne tak żeby nie wydać kupy forsy i żeby polatało?

Offline p123

• Forumowicz Executive
  • XJ8 3.2 Executive 1999
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 17, 2016, 09:54:33 am »
A jesteś przekonany że to te elementu hałasują ? Ja miałem ostatnio wymieniane gumy drążka reakcyjnego - założyłem oryginały i po dwóch miesiącach odezwały się znowu. Pomogło skrajne druciarstwo czyli wycięcie opasek z plastikowej butelki po oleju i podłożenie pod oryginalną gumę. Można sarkać i łapać się za głowę ale jest cicho. Podobno drążek jest już wytarty w miejscu mocowania go do ramy.
A jeśli chodzi o wkurzanie to w zasadzie tylko żałosne audio - mam zwykłe , nie premium oraz brak ori ksenonów.
Piotr

Offline Driv3rrrr

• Forumowicz Daimler
Odp: Odp: Co was najbardziej wkurza w XJ ?
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 17, 2016, 10:03:51 am »
W audicy A8 D3! tez sie robi czasem podkladki pod te gumy także dla mnie nie druciarstwo. Nie ma sensu wydawac co miesiac hajsu skoro problem powraca.
AutoPro & Shop - tel. 796 260 092
Jest - Range Rover Sport 3.6 TDV8

Offline Jaguar XJ6

• Moderator "Kotek miesiąca"
  • Forumowicz Daimler
  • Niedrzwica Du¿a/Lublin
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 17, 2016, 10:09:48 am »
Ah to zawieszenie , przekleństwo mojego XJ 40 . Może u mnie jakieś inne drogi są , ale zaledwie 3-4 miesiące od zrobienia wszystkich tulejek , zaczął się tył tłuc , a niedawno przód  :-zly ( fakt , że robię 1500 km miesięcznie , ale to chyba niestety jakaś wielka ilość )
Jaguar XJ6 1994r. 3.2L by³
Jaguar X350 Super V8 4.2L jest

E-mail do konkursu ,, Kotek Miesi±ca '' (  konkurs@jaguarclubpoland.net )

Offline Jedrzej

• Forumowicz Daimler
  • 4.0 2001, 200D 1982
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 17, 2016, 10:12:00 am »
Poliuretany ciaśniejsze zakładam masowo do toi-toyot LC J-9, po zaciśnięciu nawet na wytarty drążek, rozłażą się aż na boki, ale trzymają bardzo długo. Mówię o stabilizatorze, żeby było jasne.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 17, 2016, 10:59:15 am wysłana przez Jedrzej »
Jaguar S-type 4.0 2001
Mercedes-Benz W123 200D 1982

Donkihot

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 17, 2016, 11:24:12 am »
A jesteś przekonany że to te elementu hałasują ? Ja miałem ostatnio wymieniane gumy drążka reakcyjnego - założyłem oryginały i po dwóch miesiącach odezwały się znowu. Pomogło skrajne druciarstwo czyli wycięcie opasek z plastikowej butelki po oleju i podłożenie pod oryginalną gumę. Można sarkać i łapać się za głowę ale jest cicho. Podobno drążek jest już wytarty w miejscu mocowania go do ramy.
A jeśli chodzi o wkurzanie to w zasadzie tylko żałosne audio - mam zwykłe , nie premium oraz brak ori ksenonów.
Piotr

Tak jestem pewien, na przednich poszły zamienniki i ch... je strzelił po wyjeździe na urlop, czyli 300 km po dobrych drogach i jakieś 100 km po polnych. Sprawdziłem w warsztacie na podnośniku i to na pewno tuleje amorów. Tylne nie były wymieniane bo jeszcze nie było tragedii, ale teraz tłuką oba,a są cholernie drogie bo jakieś cudowne pływające z wodotryskiem i chyba ze złota?
Też myślałem o poliuretanach, ale opinie są różne, jedni piszą że przenoszą straszne drgania, inni że szybko się zużywają i zaczynają pukać, radźcie co robić?

Offline Jedrzej

• Forumowicz Daimler
  • 4.0 2001, 200D 1982
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 17, 2016, 11:43:16 am »
Poliuretany w terenowych, zdecydowanie dłużej wytrzymują, ale bardzo usztywniają zawias, poprawia się prowadzenie, ale cierpi komfort, co jest zaletą zapewne w s-typie. W xj może spowodować usztywnienie pontonu, ale poprawi jadę po zakrętach. Co do osobowego samochodu to tylko domysły, w moim S-type zrobię zawieszenie na nowym oryginale.
Jaguar S-type 4.0 2001
Mercedes-Benz W123 200D 1982

Donkihot

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 17, 2016, 12:22:08 pm »
Poliuretany w terenowych, zdecydowanie dłużej wytrzymują, ale bardzo usztywniają zawias, poprawia się prowadzenie, ale cierpi komfort, co jest zaletą zapewne w s-typie. W xj może spowodować usztywnienie pontonu, ale poprawi jadę po zakrętach. Co do osobowego samochodu to tylko domysły, w moim S-type zrobię zawieszenie na nowym oryginale.
Ja generalnie pytam o tuleje i poduszki amorów a nie o cały zawias. Wymiana w amorach chyba nie usztywni zawieszenia? (tak sądzę) Tylko boję się czy nie zacznie przenosić za dużych drgań, wiadomo że guma część ich pochłania, a dużo twardszy poliuretan nie (lub w dużo mniejszym stopniu)
Co do prowadzenia w zakrętach, to nie mam zastrzeżeń, dla mnie wystarczy tej precyzji co fabryka dała (tym bardziej że mam fabryczny pakiet sport w zawieszeniu) i fakt że lubię poprzyciskać w zakrętach, to wymiana wszystkich tulei na poliuretan chyba nie wiele by wniosła (a jeżeli nawet, to pewnie nie umiałbym tego wykorzystać)
Więc powtarzam pytanie:
Jakie tuleje i poduszki do amorów (przód i tył) żeby były dobre, żywotne i tanie?

Offline Driv3rrrr

• Forumowicz Daimler
Odp: Odp: Co was najbardziej wkurza w XJ ?
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 17, 2016, 14:25:11 pm »
Nie ma zywotnych i tanich. Albo oryginały albo półka TRW lub Lemfordera jeśli występują
AutoPro & Shop - tel. 796 260 092
Jest - Range Rover Sport 3.6 TDV8

Kuba_Wawa

• Gość
Odp: X300-X308 Co was najbardziej wkurza w XJ ?
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 17, 2016, 20:20:15 pm »
witam
mnie najbardziej wkurza odklejona częściowo podsufitka ( którą wiosną wymienię na nową ), podświetlenie zegarka i klimatyzacji które po zapaleniu świateł przygasa a świeci się gdy światła są zgaszone, wkurza mnie krótkie siedzisko i szyny do przesuwania foteli