Dział Techniczny > XF (2008 - obecnie)

zakup XF - proszę o radę

<< < (3/4) > >>

Driv3rrrr:
Tam nie ma żadnego silnika V8 z turbo tylko kompressor. Koszty eksploatacji jak każde auto z V8. Dodatkowo dochodzi możliwość awarii kompresora ale dość rzadko się to dzieje.

Jedrzej:
V8, najlepsza konfiguracja silnika wszech czasów, nie ma lepszej, i nie będzie, odpowiednie spalanie do osiągów i dynamiki, w porównaniu z masą i wytrzymałością... każda inna konfiguracja na czymś traci.

tadeusz.rydzyk:

--- Cytat: mikelo w Grudzień 01, 2015, 22:36:39 pm ---Jakie są koszty eksploatacji V8 turbo?

--- Koniec cytatu ---

Paliwo: http://www.autocentrum.pl/spalanie/jaguar/xf/i/sedan/silnik-benzynowy-4.2-v8-kompresor-416km-2008-2010/

Generalnie nikt Ci nie powiem ile będzie paliło u Ciebie. Ale musisz się liczyć, że 15l będzie brał spokojnie. W sumie tego auta się nie kupuje, aby jechać 80km/h chowając się za TIRem ;)

Koszty eksploatacji - oleju wchodzi wiadro. Serwis ASO jest drogi. Sprawdź sobie ile kosztuje opona 285 35 R20... :D

Tomek-777:
W mieście mój jaguar xf SV8 pali 18litrów ale na trasie ok 12.

Autko BOMBA:) piękny dźwięk silnika.
tydzien temu opony 285/35r20 zima kupiłem po 610zł brutto nowe Michelin-trzeba szukać a nie brac pierwsze lepsze.

W razie czego zapraszam na test-warszawa ursynów.

Janek:

--- Cytat: Jedrzej w Grudzień 01, 2015, 22:56:42 pm ---V8, najlepsza konfiguracja silnika wszech czasów, nie ma lepszej, i nie będzie, odpowiednie spalanie do osiągów i dynamiki, w porównaniu z masą i wytrzymałością... każda inna konfiguracja na czymś traci.

--- Koniec cytatu ---

Polemizowałbym a jest z czym. Zrobiłem 20k km XK8 (ostatni wypust) (bez turbiny, czysty 4.2 V8) i okej, przy kickdownie miałem dosłownie ciary na rękach (kabrio, tak wiec dźwięk idealnie słyszalny)  ale czy jest to warte spalania 20l/100? Tak, bo tyle to pali jak się przyciśnie kota. Na TEMPOMACIE przy 120/130 km/h pali 11-12l. Z czasem zaczyna przeszkadzać...

Byłem strasznym przeciwnikiem diesla ale jednostka 3.0 biturbo zmieniła moje zdanie. 5.2 do setki i średnie spalanie 11l gdzie jeżdżę na prawdę ostro i szybko (na autobahnie cały czas powyżej 220) Tyle jeśli chodzi o ekonomię. XF jest fajnie wyciszony i  klekotu diesla nie słychać. Czy słychać te v8? Nie wiem.  Pytanie do czego Ci fura i jak dużo km chcesz robić.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej