Kolego marsjaningn, ja mam felgi 7,5"x18" ET 42 plus opony 225/40R18 i u mnie nic nie ociera!!!
Więc tak jak to już pisałem w podobnym wątku ważne jest wszystko łącznie z producentem opon (bo wymiary opon w ramach tego samego rozmiaru różnią się i to dawno już sprawdziłem).
Ja mam VREDESTEIN ULTRAC Vorti i felgi MOMO WRS
Może jest jeszcze inna przyczyna… może ktoś grzebał przy Jagu wcześniej i jakoś po kombinatorsku założył nadkola… w sumie to nigdy nie wiadomo, bo z porównania wynika, że to mi powinno bardziej ocierać, no chyba że masz szersze felgi, to może trochę wyjaśnić. Gdybyś miał 8" to i tak różnica wynikająca z innego ET i szerokości felgi wynosiłaby zaledwie jakieś 5mm. To obrazuje jak niewielkie jest tam w sumie pole manewru. Więc pomysły na włożenie szerszych i większych kół są skazane raczej na porażkę. Nie mówię, że się nie da, bo można jeszcze trochę iść w drugą stronę (wewnątrz), ale w X-sie też nie ma tam dużo miejsca. I trzeba wtedy idealnie dobrać szerokość felgi, opony i właśnie ET. Dodatkową sprawą jest drastycznie obniżony komfort jazdy. Moim zdaniem po każdym sezonie na polskich drogach nafelgach 19" można robić zawieszenie, więc nie wiem jaki w tym jest sens.