Witam, jestem świeży na forum. Zakupiłem swojego pierwszego Jaguara kilka dni temu i odrazu chciałbym mu założyc nowe buty. Mianowicie czytałem fora zagraniczne i wyczytałem, ż eoryginalne ET wynosi ET60. Jeżeli dobrze kojaze to im mniejsze tym bardziej felga wysuwa sie na zewnatrz? Opona miałaby profil 245/40 R18 bo tylko taki wchodzi max. Jest bardzo duzo felg od fordów, ale ze znliżonym ET produkuje tylko volvo. Otwór centrujący dla Kocura wynosi 63.3. Znalazłem felgi, które pasowałby mi najbardziej jednak ET wynosi 45. Czyli chyba wysunięte będą 15 mm na zewnatrz. Czy ktoś już moze ten temat wertowal i ma pojęcie czy takie ET byloby ok, tak aby nie obcieralo o błotniki?
Sugeruję sie inf z forum USA
"Hi, I have S-type MY 2003 and my official offset (ET value) is 60. Offset 45 means, that wheel will be more out from the body. But I have problem to buy wheel with ET60 (I mean not Jaguar made), so I bought wheel ET45 and it is OK."
Wynika, że założył felgi z ET45 i nic nie dolega jego Jaguarowi. Wiem jak bedzie jezdizlo sie na takim profilu, mam pojecie bo mialem w innych autach, komfort spadnie. Ale wygląd bedzie zupelnie inny, obecnie stoi na 16. Z góry dziękuje wam za odpowiedzi i licze, ze na forum tej marki będa normalniejsi ludzi niż na innych.