Miałem około miesiąc temu dziwne zdarzenie. Mianowicie podczas jazdy z dziewczyną (ona jako pasażer na przednim siedzeniu) w solidnym deszczu zaczęła "piski", że leci jej woda po stopach!!! Po zweryfikowaniu musiałem przyznać rację.
W sumie to 90% jeżdżę sam, ale nigdy nie stwierdziłem żadnych oznak, aby coś mi zamakało wewnątrz. Po dojechaniu na miejsce miałem trochę czasu, aby się przyjrzeć skąd to cieknie i okazało się, że z dolnej części plastikowej osłony nagrzewnicy??? (tzn. nie wiem na 100% czy to nagrzewnica - jest takie dość spore "pudło" zaraz za schowkiem). Wody polało się dość sporo ok. 1/2 litra i nie ciekła ona nie wiadomo skąd tylko wyraźnie z jednego miejsca tej plastikowej obudowy. Nie wiem w jakim momencie to następowało dokładnie, czy na włączonej klimie, czy też obiegu wewnętrznym lub też tylko na samym nawiewie, ponieważ wtedy używałem tych wszystkich opcji naprzemiennie. Ponieważ dziewczyna nie lubi nawiewu, ale z racji tego, że padało mocno musiałem co jakiś czas włączać DEF-a, aby odparować szyby i po krótkim czasie go wyłączałem i tak w kółko. Moje podejrzenie jest takie, że woda chyba musiała być zassana do nawiewu w jakiś sposób (czy to w ogóle jest możliwe? - nie znam zasady działania układu nawiew/AC w X-sie, więc może wypowie się ktoś kto wie co i jak). Sytuacja się już więcej nie powtórzyła (może dlatego, że już nie trafiłem na porządny deszcz od tamtego czasu), ale nie daje mi to spokoju, bo chcę mieć pewność, że do tego nie dojdzie lub jak temu zapobiec.
Wcześniej nigdy nawet przy mocnych opadach takie coś nie miało miejsca.
Być może ma to jakiś wpływ (chociaż nie sądzę), ale podczas wymiany na wiosnę filtra kabinowego uszkodziłem trochę podszybie z prawej strony. Ma ono taki wypustek ciągnący się po całej szerokości, który wciska się w miejscu gdzie kończy się dolna krawędź szyby i teraz ostatnie 20cm nieznacznie odstaje…
Ale pozostała część podszybia też wcale nie jest spasowana hermetycznie (tzn. nie ma tam żadnej gumy, ani innej uszczelki) i wydaje mi się, że to jest tylko kwestia estetyczna i nie ma wpływu.