Autor Wątek: Zmieniarka w x-type  (Przeczytany 61292 razy)

monteki

• Gość
Zmieniarka w x-type
« dnia: Luty 23, 2015, 18:46:25 pm »
Słuchajcie , mam takie radio w swoim X-typw '08:
http://static.cargurus.com/images/site/2011/09/19/18/00/2004_jaguar_x-type_3_0-pic-481018204510088019.jpeg

Jest tam przycisk CDC - czyli zmieniarki , czy wystarczy jak dokupię do niego zmieniarkę na allegro , czy w Jagu z takim radiem będzie już instalacji do zmieniarki  ?

będe wdzięczny za podpowiedź na żadnych forach nei znalazłem informacji .

W bagażniku mam z lewej strony ten box ( chyba to miejsce na zmieniarkę? )

czy trzeba będzie  jakieś kable puszczać czy wystarczy podłączyć ??

eMWuGSM

• Gość
Odp: Zmieniarka w x-type
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 23, 2015, 22:20:10 pm »
Temat był już nieraz wałkowany
Ostatni raz odpowiadam:

RUSZ SIĘ I ZOBACZ CZY:
- masz końcówkę światlowodu w bagażniku (biała wtyczka z napisem CDDJ)
- masz kostkę zasilania zmieniarki (mała czarna na 3 lub 4 piny nie pamiętam wymiary 4x10x15mm jakoś)

Kupujesz zmieniarkę ze stelażem, montujesz i podłączasz.
Masz 2008r. więc jedziesz gdzieś gdzie mają IDS/SDD i zakodują Ci CDC (150-250zł netto) i kodują, nie masz DENSO to sam sobie tego nie odpalisz.

I UŻYWAJ OPCJI "SZUKAJ"

PS. Moderatorzy doklejcie ten temat, bo jakieś "śmieci" są poprzyklejane, a ten temat to bumerang.

zychelek

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 01, 2015, 17:31:32 pm »
podłącze się do tematu bo mam taki dziwny problem ze zmieniarką i telefonem.
od początku zakupu jaga nie miałem magazynka do zmieniarki  ale jakos mi to nie przeszkadzało bardziej denerwowało mnie moje nagłośnienie premium  ze wzmacniaczem i dlatego wywaliłem oryginalny wzmacniacz i założyłem wzmacniacz 5+1 i co za tym idzie odłączyłem światłowód idący do oryginalnego wzmacniacza wisi sobie luźno. Brzmienie w aucie jest teraz 10razy lepsze  bo doszło jeszcze wygłuszenie drzwi lecz po jakimś czasie zauważyłem, że nie działa mi telefon na denso i teraz nie dawno zakupiłem magazynek do zmieniarki  włożyłem do do zmieniarki  i w menu serwisowym ustawiłem PHONE i CDC wychodze z menu i denso nadal nie widzi zmieniarki ani telefonu. W bagazniku wszystko podpięte jak należy zmieniarka magazynek wysuwa i odbiera ale denso nie widzi ani zmieniarki ani telefonu. Po zgaszeniu auta w menu serwisowym jak wchodze ponownie  to PHONE i CDC są nie zaznaczone i tak za każdym razem, nie wiem gdzie szukać przyczyny, za denso wszystkie kostki i światłowód podpięte...

michal_jawa

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 08, 2015, 23:53:23 pm »
Temat z marca, ale widzę że nikt nie odpowiedział...

podłącze się do tematu bo mam taki dziwny problem ze zmieniarką i telefonem.
od początku zakupu jaga nie miałem magazynka do zmieniarki  ale jakos mi to nie przeszkadzało bardziej denerwowało mnie moje nagłośnienie premium  ze wzmacniaczem i dlatego wywaliłem oryginalny wzmacniacz i założyłem wzmacniacz 5+1 i co za tym idzie odłączyłem światłowód idący do oryginalnego wzmacniacza wisi sobie luźno. Brzmienie w aucie jest teraz 10razy lepsze  bo doszło jeszcze wygłuszenie drzwi lecz po jakimś czasie zauważyłem, że nie działa mi telefon na denso i teraz nie dawno zakupiłem magazynek do zmieniarki  włożyłem do do zmieniarki  i w menu serwisowym ustawiłem PHONE i CDC wychodze z menu i denso nadal nie widzi zmieniarki ani telefonu. W bagazniku wszystko podpięte jak należy zmieniarka magazynek wysuwa i odbiera ale denso nie widzi ani zmieniarki ani telefonu. Po zgaszeniu auta w menu serwisowym jak wchodze ponownie  to PHONE i CDC są nie zaznaczone i tak za każdym razem, nie wiem gdzie szukać przyczyny, za denso wszystkie kostki i światłowód podpięte...

Światłowody mają to do siebie, że obwód musi być zamknięty. Nie może być żadnych luźno wiszących wtyczek.
Jeżeli wzmacniacz jest wypięty, to masz 2 możliwości.
1. Musisz sobie zorganizować zaślepkę/pętelkę do wtyczki która jest nie używana co pozwoli zamknąć obwód.
2. Musisz usunąć nie używaną wtyczkę z obwodu dzięki czemu sygnał nie będzie szedł "w powietrze".
Cienki śrubokręt lub szpikulec, podważasz zaczepy dwóch wtyczek, rozbierasz je. Wyciągasz jedną z wtyczek oraz światłowód je łączący, resztę spinasz i wszystko śmiga ;)

Nadmiarową wtyczkę z jednym fragmentem światłowodu możesz komuś odsprzedać jako zestaw rozszerzający do innego Jaguara.

Robcon

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 04, 2016, 11:04:31 am »
A ja mam pytanie z innej bajki .... niedawno kupiłem X-Type i mam w nim zamontowane radyjko 2din Alpine iXA-W404R oraz mam fabryczną zmieniarkę w bagażniku... niestety albo nie umiem obslugiwac tego radia albo zmieniarka jest nie podłączona ... czy istnieje wogóle możliwość obsługi tej zminiarki z tym radiem ?

Offline Choina

• Moderator Globalny
  • Forumowicz Daimler
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 04, 2016, 19:07:57 pm »
Jednostka sterująca ma wyjście Ai-net, a zmieniarką oryginalna Jaguara jest M-bus.
Jedyne wyście kupić przewód Ai-net -->M-bus.
Jest XE MY20, XJ6 1995
By³ X350 Sovereign 4.2 Long 2005,  X350 SuperV8 2003, X-Type 3.0 2004 i 2007, X300 Sovereign 4.0 1997, X308 Sovereign 1998, X300 Tuning Arden 4.0 Manual 1996

Offline voitec

• Forumowicz Sovereign
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 04, 2016, 19:38:04 pm »
Choina, na pewno? Bo mi się kojarzy, że CDC w X'ie ma D2B i (chyba) 3 pinowe złącze do zasilania.
X-type 3.0 Estate '05 LPG
X-type 3.0 Sedan '01 LPG

Offline Choina

• Moderator Globalny
  • Forumowicz Daimler
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 04, 2016, 19:48:16 pm »
Faktycznie, iks ma optyka. Zasugerowalem się zmieniarką w XJotach X300 i x308.
No to wyjście jest tylko jedno, kupić zmieniarke z serii CHA na Ai-necie.
Jest XE MY20, XJ6 1995
By³ X350 Sovereign 4.2 Long 2005,  X350 SuperV8 2003, X-Type 3.0 2004 i 2007, X300 Sovereign 4.0 1997, X308 Sovereign 1998, X300 Tuning Arden 4.0 Manual 1996

Robcon

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 10, 2016, 13:37:27 pm »
A jesteście mi wstanie podać dokładny model takiej zmieniarki CHA na Ai-necie ?

Offline Choina

• Moderator Globalny
  • Forumowicz Daimler
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 10, 2016, 14:12:27 pm »
... a google znasz? CHA S634 czyta mp3, poprzedni model S624 nie czyta mp3, ale bardzo dobra dźwiękowa jest.
Jest XE MY20, XJ6 1995

Offline Zyg zag

• Forumowicz Executive
    • Facebook
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 08, 2019, 16:33:37 pm »
Hej

jak bedziesz chcial dopisac zmieniarke ...,

zapraszam ;)

Pzdr
Jesli nie moge pomodz zdalnie wiecej info tutaj..
https://www.facebook.com/Pierun-Jaguar-Land-Rover-Chiptuning-Hamownia-107072637627373/
Diagnostyka, elektronika, konwersja usa/eu, naprawa, chiptuning ...

Offline sztandi7

• Forumowicz Sovereign
  • Trzeba mieæ fantazjê
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 11, 2019, 22:02:16 pm »
... a google znasz? CHA S634 czyta mp3, poprzedni model S624 nie czyta mp3, ale bardzo dobra dźwiękowa jest.

Tyle, że to takie stare jest, że znaleźć w rozsądnych pieniądzach też nie należy do łatwych ... Choć czasem się trafia za grosze.

A podmiana zmieniarek jest plug and play czy ni chu chu i trzeba adaptować ?
X-Type 3.0 AWD Sport Aut.

Offline ziutek567

• Forumowicz Executive
  • x-type 3.0 automat
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 19, 2019, 13:56:41 pm »
Panowie a ja odgrzeje kotleta. Jako ze pożarło mi już 2 raz płytę, zakupiłem sobie zmieniarkę. Przykręciłem i oczywiście nie mam kabelków, czy ktoś może mi zrobić zdjęcie kabelków i najchętniej bym kupił takie przewody bo mam tylko NAVI. Kabel światłowodowy jaki jest na allegro jest pojedynczy i nie ma zasilania chyba do tej zmieniarki bo na samym świetle nie będzie chodzić ;) Chętnie już bym zamknął temat napraw w swoim kocie na te półrocze

Offline gonzo7

• Forumowicz Sovereign
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 19, 2019, 15:53:45 pm »
Hej.
Co do kabli światłowodowych to jest taki rozdzielacz.
Jeśli chodzi o elektrykę ni cholery już nie pamiętam.
Ja się poddałem dobre 5 lat temu bo właśnie skompletowanie kabli mnie przerosło, a te co były to kosztowały majątek.

Offline ziutek567

• Forumowicz Executive
  • x-type 3.0 automat
« Odpowiedź #14 dnia: Luty 19, 2019, 17:55:04 pm »
Aha czyli masz światłowód ale z tego co czytałem trzeba by było go jakoś zmostkować bo nie mam telefonu w aucie. Jakbyś właśnie miał jeszcze ten zasilający to bym chętnie od ciebie przytulił taki zestaw ponieważ na allegro jest tylko pojedynczy a to mnie nie urządza