Witam, chciałbym poruszyć wątek drewna w xj40. Moja sytuacja wygląda następująco, zdjąłem wszystkie drewniane panele w drzwiach, w desce rozdzielczej i w tunelu. Pierwsze pytanie jest następujące, czy szlifować panel do surowego drewna (z jednym już tak zrobiłem) czy wypolerować tylko bezbarwny. Jeśli szlifować do surowego to w jaki sposób później odrestaurować panele?? Czy kupić odpowiednią bejce np orzech (ciekawy jestem jaki kolor drewna serwował producent w tamtych latach) i później położyć bezbarwny do drewna pędzlem, czy zlecić ten zabieg lakiernikowi samochodowemu? Kolejny problem jest z drewnianą ramką skrzyni biegów, popielniczką i ramkami nawiewów powietrza, ponieważ są z cienkiej sklejki i chyba każda interwencja w nie, może spowodować nieodwracalne straty i co wtedy? Inna sklejka, malowanie na kolor drewna czy okleina samochodowa popularna z allegro? Już widzę na tym jednym panelu drzwiowym, ze nie uzyskam na powrót oryginalnych wzorów na drewnie, tylko się zastanawiam, może to i dobrze, przydałby się delikatny powiem świeżości (może trochę jaśniejsze, weselsze?)
Ciekawy jestem Waszych opinii, doświadczeń w tym temacie. Pozdrawiam