Dział Techniczny > XF (2008 - obecnie)
Jaki olej do 3,0 D V6
Robertleniwiec48:
Zbychuro coś sciemniasz https://rover.ebay.com/rover/0/0/0?mpre=https%3A%2F%2Fwww.ebay.co.uk%2Fulk%2Fitm%2F132598808627 castrol edge 5w30 C1
Bolo004:
...CASTROL EDGE PROFESSIONAL C1- 5W30-w tylko litrowych opakowaniach,od 48,88 do 52 zl/litr-sprawdz na Allegro,min.inn. od iParts,nr. oferty na Allegro:6982902720....jesy dokladnie dla Jaguara...ale znam lepszy olej...pozdrowka...
Janek:
--- Cytat: nordyk w Sierpień 02, 2018, 11:36:50 am ---Co to za castrol ma być ? Widziałem wiele silników które na castrolu chodziły i byly w środku zalepione. Millers czy Motul spełnia normę dla Jaga więc czemu ich nie zalewać. Prawdą jest to że silniki są "okrojone" z materiału, bo mają być lżejsze, produkcja tansza i gdy coś jest spierd... nawet najlepszy olej nie pomoże.
--- Koniec cytatu ---
CASTROL EDGE PROFESSIONAL C1- 5W30-w.
To, ze Olej spelnia norme dla Jaga znaczy tyle, ze ma te same oznaczenia. Co sie dalej dzieje nie wie ani producent ani klient. Nie wiem kto i gdzie wyczytal ale Jaguar poleca do swoich silnikow TYLKO Castrola. Wejdz prosze na glowna strone...
https://www.jaguar.de/ueber-jaguar/castrol.html
z mojej strony EOT.
--- Cytat: zbychuro w Sierpień 02, 2018, 23:40:07 pm ---Janek pracujesz w tak szacownej niemieckiej firmie i jeżdzisz takim hinduskim badziewiem ?
Dlaczego nazywasz Millersa czy Motula "wynalazkami" ? Wyjasnij nam ,może popełniamy błąd zalewając silniki olejami ,które jako jedne z nielicznych spełniają specyfikacje Jaguara ???!!!
Być może Castrol jest dobrym olejem ale nie mogłem znależć u nich oleju który spełniałby wymagania producenta dla silnika 3.0 D V6.
Mając taką wiedzę podziel się nią z nami!
--- Koniec cytatu ---
Sorry ale :-tylko :-tylko :-tylko
--- Cytat: Driv3rrrr w Sierpień 02, 2018, 12:49:10 pm ---Pierdzielenie. To co ma powiedzieć silnik u mojego ojca w busie, który widział już chyba z 6 różnych producentów olejów i zrobił u nas ze 100 tys km. Mój Jaguar też miał oleje od 3 różnych producentów i też jeździł.
--- Koniec cytatu ---
Ba, nawet na fryturze pojedzie, pytanie tylko ile ;D
Moim zdaniem to, ze jest jakas opinia o zachowaniu danego oleju jest iscie subiektywna i niepoprata zadnymi testami. Powiem Ci tak. Castrol na swojej stronie pisze, ze w przypadku ciezszych warunkow uzttkowania silnika a napewno 3l V6 biturbo ktore mamy lekko nie ma, nalezy wymieniac olej w interwale 13k km. Ja zmieniam co 10k km a Wy :)?
--- Cytat: Driv3rrrr w Sierpień 02, 2018, 12:49:10 pm ---Także to, że producent testował silnik na Castrolu nie oznacza, że trzeba to lać.
--- Koniec cytatu ---
I tu sie mylisz. Bylem osobiscie w labie testujacym turbiny do diesli. Olej jest zawsze ten sam, parametry sa ustawione pod dana mieszanke by wyeliminowac kolejne zmienne. Sory ale nikt nie ma czasu i pieniedzy na testowanie silnika z olejem kazdego producenta.
Temat oleju w z mojej strony zamykam. Reasumujac, Jag rekomenduje TYLKO Castrola a co bedziecie lac to mi w sumie rybka :)
Driv3rrrr:
Wiesz czego zalecają Castrola? Bo dali najlepszą ofertę.
Prosty przykład. Seat, VW, i Skoda. Byl okres, że na każdym rynku inne oleje. Seat Repsol, VW i Skoda na Castrolu. Od kilku lat dopiero jest VAGowy ling life III.
A jako pracownik grupy VAG wiesz, przecież że czy to seat czy VW mają te same silniki.
Także większych głupot nie czytałem
nordyk:
Ja zmieniam olej co 10tkm wraz z filtrami czy to w themie czy jagu. Przedtem w cls 300 koni też zalewałem motula lub liqiu moly i przejechałem nim 250 tkm. Mój kumpel który nim teraz jeździ zrobił ponad 80 tkm i jeździ na liqiui moly bez problemu chociaż merc ZALECA castrola. Reasumując jw napisałem gdy coś jest spiepszone przez biurokratow nawet olej z molibdenem i tytanem nie pomoże. A vw to kombinatorzy i złodzieje. :-thumpdown
Gdzie by nie popatrzeć czy to na forum bmw, merc itd castrol zbiera najgorsze opinie. A kto jest najpewniejszym "testerem" jak nie sam uzytkownik ?
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej