Dział Techniczny > XF (2008 - obecnie)
Jaki olej do 3,0 D V6
zbychuro:
Jakie stosujecie oleje silnikowe?W instrukcji obsługi mam że powinien spełniać normę WSS M2C934-B /zdaje się fordowska/ lub ACEA C2,jednak te z tą pierwszą są C1.Która jest wyższa C1 czy C2?Polecicie jakieś konkretne marki oleju?mam xf 3,0 241 km z 2012r
pablo21:
Millers albo Gulf :-super
Malfoy:
Motul :-tylko
pablo21:
--- Cytat: Malfoy w Wrzesień 26, 2014, 14:07:00 pm ---Motul :-tylko
--- Koniec cytatu ---
:-za :-super :-super :-super
wrojag:
--- Cytat: zbychuro w Wrzesień 25, 2014, 23:50:32 pm ---Jakie stosujecie oleje silnikowe?W instrukcji obsługi mam że powinien spełniać normę WSS M2C934-B /zdaje się fordowska/ lub ACEA C2,jednak te z tą pierwszą są C1.Która jest wyższa C1 czy C2?Polecicie jakieś konkretne marki oleju?mam xf 3,0 241 km z 2012r
--- Koniec cytatu ---
W mojej instrukcji do tego auta z 2009 roku jest napisane :
Silniki wysokoprężne Tylko olej o lepkości 5w-30 spełniający normę WSS M2C934-B firmy Jaguar
więc nie do końca wiem skąd norma ACEA .... może to zalecenie dla silników benzynowych V6 .
Norma WSS M2C934 - B bardzo zawęża listę olei które można zastosować w aucie z tym silnikiem (pamiętaj że masz DPF).
Praktycznie na rynku dostępny jest tylko Castrol i Millers (przynajmniej tak było jak ja szukałem właściwego oleju).
Mam ten sam silnik (XF V6 3.0 D 241 km, przebieg 70 000 km) od ponad 3 lat zalewam go Millersem XF
http://www.millersoils.pl/produkty/premium-samochody-osobowe/oleje-silnikowe/xf-longlife-c1-5w30/
i jestem zadowolony, parametry lepsze od Castrola no i co najważniejsze nie jest rozlewany u nas.
Nie znalazłem w wyrobach Motula i Gulfa smarowidła spełniającego podaną wcześniej normę.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej