Dział Ogólny (Tematy Jaguarowskie i nie tylko) > Jaguar News & Jaguar Scena

Historia Jaguara

<< < (4/8) > >>

MATriX335:

--- Cytat: optre w Marzec 22, 2009, 21:56:13 pm ---Wiadomo też, że takie zmiany wymógł na firmie trend oraz zapełniająca się nisza w postaci Mercedesa CLS, Porsche Panamera oraz Astona Martina Rapide.

--- Koniec cytatu ---
Skoro nowy XJ ma być samochodem klasy mercedesa CLS, to jaki jaguar będzie konkurował z Mercedesem klasy S i BMW serii 7?

Bazyli:
To dodam ciekawostkę do XJ40

Piękna linia tyłu XJ40 (XJ6) jest dziełem przypadku. Otóż w pracowni przygotowano gliniany model samochodu, który potem przesłano dalej, by zacząć tłoczyć blachy. W trakcie transportu, czy to z powodu niezbyt dokładnego wyschnięcia modelu, czy też znanych z dziur dróg angielskich  ;) pupka nieco opadła. I tak już zostało.
 :-thank for jur atenszion

optre:

--- Cytat: Bazyli w Marzec 24, 2009, 23:33:30 pm ---To dodam ciekawostkę do XJ40

Piękna linia tyłu XJ40 (XJ6) jest dziełem przypadku. Otóż w pracowni przygotowano gliniany model samochodu, który potem przesłano dalej, by zacząć tłoczyć blachy. W trakcie transportu, czy to z powodu niezbyt dokładnego wyschnięcia modelu, czy też znanych z dziur dróg angielskich  ;) pupka nieco opadła. I tak już zostało.
 :-thank for jur atenszion

--- Koniec cytatu ---

Tego nie wiedziałem :-R.
Może ktoś jeszcze zna jakies ciekawe fakty z histori jaguarów? PISZCIE  :-K  :-za :-tylko

naughtycat23:
Najciekawsza historia zwiazana jest z modelem XJ220 i pewnie jest wiekszosci forumowiczow znana wiec nie bede jej przytaczal - dla tych ktorych nie zdazyli poznac jej chociazby po krotce odsylam do poszukiwan a dla ciekawskich hmmmmm wyscig na YOUTUBE XJ220 VS. PAGANI ZONDA. Zaskakujace jak wiekowy, dosc ciezki kot z zaledwie 3,5 litorwa jednostka z MG METRO kontra najnowsza technologia wlokienko itd. silnik 7,3 AMG ??? Jesli ktos nie widzial niech zaluje polecam az czlowiekowi sie przyjemnie robi jak w pojedynku Dawida z Goliatem.
Acha jest jeszcze promotional video z Niemieckiego toru wiadomo jakiego z przyjemna muzyczka i w fajnym stylu polecam i pozdrawiam. Swoja droga jak to mozliwe ze z jednostki V12 nie udalo sie fabryce wycisnac wiecej jak 500 koni ??? Jest ktos na tyle zorientowany aby wypowiedziec sie na ten temat ?? Pozdrawiam.

http://www.youtube.com/watch?v=uc0FsApsads

kyrios_paulus:
Może dlatego, ze silnik Zondy to jednostka z początków lat 90 (stosowana w Mercedesie SL73 AMG), po odpowiednim poprawieniu?

Ale pewności nie mam ;)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej