Moja rada taka PIER ..L jakieś motule i inne egzotyczne oleje, a koledzy co piszą o podróbkach to pier. .lą lepiej niż Brzechwa Chyba że kupują oleju na targu u ruskich.
kolego firmy Motul, Millers oils, Valvoline to światowa czołówka jeżeli chodzi o oleje... a nie żadna egzotyka... a że w Polsce cą mało popularne i np. kolega o nich nie słyszał, no cóż... Polska jest generalnie mocno zacofana w stosunku do zachodniej europy i pełna dziwnych poglądów rodem z PRLu... nie wspominając już o tym, że w Naszym kochanym kraju popularne jest co tanie, nie koniecznie już dobre... ale to inna historia...
Co do podrabianego oleju to nie chodzi wcale o mieszanie / zamienianie go na zapleczach sklepów czy kupowaniu go na bazarku... ale tą kwestie może ja, czy inny forumowicz/klubowicz wyjaśni koledze jak będzie okazja przy piwku na jakimś klubowym spotkaniu.
MA BYĆ 5W30 to lej taki...
Ja leje fordowski 5W30 i jest taki sam jak inne 5W30 ale nie taki sam jak inne 5W40.
Chcesz kupić markowy to zapytaj żonę, poleci Ci kujawski
Kolega ma rację 5W30 nie jest taki sam jak 5W40, bo 5W40 ma ,,szerszy zakres temperatury" w jakiej może być stosowany i jest w naszych warunkach klimatycznych bardziej odpowiedni / ,,uniwersalny" niż 5W30... słyszał kolega o podziale olei ze względu na pory roku (letnie/zimowe) albo o klasyfikacji SAE wg. temp. otoczenia ??? Lub o tym dlaczego obecnie producenci zalecają stosowanie coraz to ,,rzadszych" olei (o mniejszej lepkości)???
Poza tym gdyby kolega dokładniej przeglądał instrukcje, na pewno zauważył by, że olej o gęstości 5W40 jest również zalecany do stosowania przez producenta... a czy kolega stosuje ,,kujawski" od żony do aut to już jego sprawa, jak to się mówi ,,...wolność Tomku, w swoim domku..."