Autor Wątek: Jaguar S type 3.0 nierówna praca silnika - może ktoś podpowie  (Przeczytany 14402 razy)

marszal

• Gość
Jaguar S type 3.0 nierówna praca silnika - może ktoś podpowie
« dnia: Czerwiec 04, 2014, 22:40:37 pm »
Witam serdecznie wszystkich użytkowników s-typów, jestem na forum już od kilku lat. Moja przygoda z jaguarami zaczęła się od modelu XJ40 po 6 latach użytkowania i trzech xj40 przesiadłem się na s-typa. To tyle tytułem wstępu :)

Szanuję waszą wiedzę drodzy koledzy i wierzę że podzielicie się nią ze mną.
Kupiłem S-stypa z 2001 roku silnie 3.0 manual. Problem wygląda następująco, odpalam i po 5 sekundach auto zaczyna działać jak by 2 cylindry były nie aktywne. Strasznie kuleje, czuć nie spalone paliwo. Nie ma znaczenia czy auto jest ciepłe czy zimne. Oczywiście przy okazji brak mocy.

Byłem u kilku znachorów ale wiadomo co mechanik to opinia, najlepiej było by wymienić wszystko co się da:)

I tutaj drodzy koledzy i koleżanki, prośba do Was, może przechodziliście już to ze swoim jaguarem i coś podpowiecie. Za każdą informację będę wdzięczny. Pozdrawiam
Mariusz z Kielc

seba78

• Gość
Odp: Jaguar S type 3.0 nierówna praca silnika - może ktoś podpowie
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 05, 2014, 00:02:22 am »
Witaj
Po pierwsze podłącz jaga pod komputer jeśli pojawią się błędy P030....1,2,3,4,5,6 to znak, że coś jest nie tak z cewkami na które po zachowaniu Twojego jaga stawiam
Pozdrawiam i powodzenia

marszal

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 06, 2014, 09:09:41 am »
Dziękuję, jadę do elektryka w poniedziałek. Napiszę jak i co.

marszal

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 24, 2014, 13:36:23 pm »
Wstawiłem auto do elektryka, poczekałem tydzień i dziś jadę je chyba odebrać. Generalnie albo musze poszukać elektryka który zna się na takich samochodach albo metodą prób i błędów i korzystając z Waszego doświadczenia szanowni koledzy dojść do tego co jest nie tak.

Elektryk rozłożył rece, ale wydaje mi się że po prostu miał sporo innych łatwiejszych aut i nawet do niego nie zajrzał.
Myślę że na poczatek wymienię świece. I tutaj mam pytanie, wiem że na ten temat napisano już na forum wiele, czytałem wpisy. Mój Jaguar jest zgazowany i zastanawiam się jakie świece kupić żeby kilka razy nie rozbierać dolotu i niepotrzebnie nie tracic pieniązków, czasu i nerwów. Co do cewek to mam zamiar kupić od anglika z tego samego roku silnik chodził ładnie. Cewki na razie biorę używane w celu podmiany i sprawdzenia czy tu jest pies pogrzebany.

Prosze o jakieś podpowiedzi, od czego zacząć.
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Mariusz

Offline radzioo

• Forumowicz Executive
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 24, 2014, 13:38:38 pm »
Chyba najprościej zacząć od sprawdzenia i ew. wymiany świec.
XJ Executive 4.0, 1999

seba78

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 24, 2014, 18:32:27 pm »
Witaj
Co do świec proponuję Ci NGK irydowe u mnie pracują dobrze i nadają sie do gazu następnie powymieniaj cewki i powinno być ok jak po tych zabiegach nadal coś będzie nie tak to pisz
Pozdrawiam
Seba

Offline filar12

• Forumowicz Sovereign
  • http://lpg-lodz.pl/
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 24, 2014, 21:50:31 pm »
Świece powinny być takie jak producent przewidział więc najlepiej ori komplety są już tanie.

Cewki używane nie są super wyjściem można kupić 3 nówki i włożyć pod kolektor a reszta tasować.

Nierówna praca silnika w szczególności na wolnych może być przyczyna np. włącznik wariatora faz rozrządu.
http://lpg-lodz.pl/

KIEDY¦ by³ S-type 1999r 3.0 V6 "sreberko" napêdzane LPG ;-) nastêpnie X350 4.2l +LPG oczywi¶cie ;-), S-type 2002r Fl 3.0L LPG, X350 3.0L LPG ;-),tera¼niejszo¶æ X358LWB 4,2 LPG.

marszal

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 24, 2014, 22:29:08 pm »
Dziękuję koledzy za pomoc. Od jutra sprawdzam po kolei. Dam znać co ustaliłem.

marszal

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 02, 2014, 12:01:39 pm »
Witam, mam jeszcze pytanie dotyczące świec. Ostatnio obczytałem się na forum i powiem szczerze mam mętlik w głowie. Moje autko jeździ na gazie, teraz ma świece PTR6D-13 - na których generalnie faluje i od ich zmiany chciał bym zacząć sprawdzanie co z autem jest nie tak. Wiem że do gazu zalecacie świece irydowe tak jak napisał jeden z forumowiczów:

NGK IX iridium TR55IX
NGK Laser Iridium Long Life ITR5F-13

Pierwsze świece w katalogach mają przerwę między elektrodami 1,5, drugie świece 1,3 z kolei świece które zalecane są do gazu do jaguara s-type przez producenta  NGK1516(LPG5) mają przerwę 0,8.

I teraz pytanie które wybrać, wszystkie 3 opisane powyżej są irydowe. Różnią się tylko odstępem między elektrodami. Widzę że producent poleca do aut zasilanych benzynom świece czy to platynowe czy irydowe z odstępem 1,3.

Najtańsze są świece TR55IX (40zł sztuka) z tym że mają odstęp 1,5. Odstęp da się zmniejszyć ale nie wiem czy to dobra praktyka?

Prosze o radę szanownych forumowiczów.

Offline Hooyeman

• Starszy Forumowicz
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 02, 2014, 13:29:20 pm »
włożył bym to co zaleca fabryka, nie bawił bym się w jakieś zamiany. Tutaj nic się nie ugra i nie poprawi a może generowac w przyszłości jakieś niedomagania.

marszal

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 03, 2014, 09:40:27 am »
Dziękuję za wypowiedź, bardziej chodzi mi o to czy włożyć do auta świece platynowe czy irydowe, a jak irydowe to jakie?

Offline filar12

• Forumowicz Sovereign
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 03, 2014, 23:34:49 pm »
Kolego komplet OE czyli ori Jaguara kosztuje 180zł więc po 30zł szt. po co kombinować
MA być oryginał czy to Pb czy Lpg.

Po prostu Lpg ma być poprawnie wystrojone i założone .

I to koniec tematu w kwestii świec.

KIEDY¦ by³ S-type 1999r 3.0 V6 "sreberko" napêdzane LPG ;-) nastêpnie X350 4.2l +LPG oczywi¶cie ;-), S-type 2002r Fl 3.0L LPG, X350 3.0L LPG ;-),tera¼niejszo¶æ X358LWB 4,2 LPG.

marszal

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 07, 2014, 18:12:49 pm »
Ok dziękuję za odpowiedź, temat świec mamy już z głowy. Cewki wymienione, autko nadal kuleje, spod auta wydobywa się bardzo gorące powietrze.

Może to faktycznie włącznik wariatora faz rozrządu, tak jak koledzy piszecie. Zastanawia mnie to gorące powietrze z okolic katalizatorów, wyrażnie wyczuwalny jest zapach lekkiej spalenizny, nie chodzi o spaliny.

Jeden mechanik obstawia wypalony zawór? Może ktoś podpowie?

Mam prośbę, gdzie znajduje się włącznik wariatora faz rozrządu? może macie jakies zdjęcie poglądowe.
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam
Mariusz

« Ostatnia zmiana: Lipiec 08, 2014, 06:44:17 am wysłana przez Choina »

Offline filar12

• Forumowicz Sovereign
« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 07, 2014, 22:32:47 pm »
Mam prośbę, gdzie znajduje się włącznik wariatora faz rozrządu? może macie jakies zdjęcie poglądowe.
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam
Mariusz

Jeśli "śmierdzi" to pewnie cieknie z pokrywy lub pokryw zaworów na katalizatory to norma w  AJ-V6

Włącznik jest na głowicy ale taki błąd powinien pokazać komputer diagnostyczny.

Z jakiej okolicy jesteś??

Offline Dzikus

• JCPF Club Member
  • Forumowicz Daimler
  • Piêkno w najczystszej postaci
« Odpowiedź #14 dnia: Lipiec 07, 2014, 22:54:23 pm »
A może go przegrzałeś? Temp. na gazie jest znacznie większa jak na pracy PB. Sprawdzałeś uszczelki pod głowicą? Może się wypaliły - powodów wypalenia jest wiele. Żle ustawiony gaz też robi swoje. Mówię tu o spustoszeniu.  :-gwizd
/ XJ-40 Daimler /4,0/90r.
/ XJS he coupe/ 5,3/86r.
/AUDI A8/4,2 TwinTurbo/2012

Galeria ze Zlotu w Kêpnie