Postaram się odpowiedzieć krótko, żeby nie przynudzać, odpowiednio w punktach:
1. Podsufitka obita nowym materiałem --> dwa weekendy, ponieważ nie mam osobnego garażu a tylko miejsce postojowe w garażu wspólnym, co owocuje tym że po zakończeniu prac jednego dnia musiałem wrzucić wszystko do samochodu żeby nie zostawiać luzem na podłodze do następnego dnia. Sporo rzeźby z wyjęciem podsufitki i zdjęciem starego materiału, oczywiście potem trzeba podsufitkę oczyścić i nakleić nowy materiał. Wszystkie prace robiłem w weekendy.
daszki przeciwsłoneczne --> jeden dzień ale to straszna dłubanina, bo tu nic nie ma do obszycia, materiał jest do zdjęcia z plastikowego daszka a dopasowanie i włożenie nowego materiału z powrotem do daszka to koszmar
panel środkowy ze ze schowkiem na okulary --> panel jest oklejony materiałem, więc po zdjęci starego materiału trzeba zmyć rozpuszczalnikiem stary klej. Czas pracy to jeden dzień wraz z daszkami
2. dach matami: GMS-07XL + pianka GMS-02 --> jeden dzień. Z rozpędu napisałem, że użyłem mat GMS-07 XL ale to pomyłka, na dach zastosowałem maty STP Gold
3. maska przednia: GMS-07XL + pianka GMS-01 + fabryczne wyciszenie --> jeden wieczór
Punkty:
4. maska tylna: GMS-07XL + pianka GMS-02 + fabryczne wyciszenie -->
5. nadkola tylne: GMS-07XL + GMS-08 + fabryczny filc
6. boki bagażnika (wewnętrzna strona błotników): GMS-07XL + GMS-08 + pianka GMS-01
7. cała podłoga bagażnika: GMS-07XL + GMS-08 + GMS-08
w jeden weekend
8. za tylnym oparciem oraz pod kanapą: GMS-08 + GMS-08[/b] --> jeden dzień
Pracy sporo, zajęło mi to prawie dwa tyogodnie na przestrzeni dwóch miesięcy, ale warto się pomęczyć.
Co do ilości materiału to kupowałem maty w rolkach i sam sobie przycinałem na odpowiednie długosci, wychodzi dużo taniej niż maty cięte na kawałki, np. 50 x 25 cm. jakich mnóstwo na Allegro. No i oczywiście, przy użyciu mat z rolki, nie ma tyle łączeń jak w przypadku mat już przyciętych przez sprzedawcę. Maty butylowe GMS mają 0,5 m szerokości i są w rolkach po 7 m. Na dzisiaj poszło 5 mat STP Gold na dach 50x75 cm i po 2 rolki GMS-07XL i GMS-08 na resztę. Każda rolka to 12,5 kg, więc waga samochodu wzrośnie. Pianki pod maski maja 1 m szerokości i kupujesz też z metra tyle ile potrzebujesz. Na drzwi mam jeszcze przygotowane 2 rolki GMS-07 XL a na podłogę i ściankę grodziową 2 rolki GMS-08 + rolka GMS-01.
Na koniec dodam, że mata GMS-07XL ma 2,2 mm grubości i grubsze aluminium niż GMS-08 1,2 mm grubości, które łatwiej się układa w trudno dostępnych miejscach. Mimo wszystko obydwie maty trzeba dociskać wałkiem do wszelkich przetłoczeń, wzmocnień, itp.