Taka jedna kwestia.
W X-Type mamy panowie Immo na szklanym transponderze TIRIS 4D ID60 crypto. Dorobienie kluczyka za 500zł, to chińska surówka i obudowa pilota / pilot + chińska "pestka" i zaprogramowanie kluczyka jako klona tego, który damy jako wzór (2 klucze będą miały ten sam kod immo). W necie można kupić cały zestaw (kluczyk= grot, czysta - niezapisana kodem pastylka IMMO 4D60, obudowa i pilot) za mniej niż 40 USD, ale to gównianej jakości chinol, którego dostaniesz za te 500zł od kluczykarza.
W X-Type ma Immo w zegarach a dokładnie siedzi w MC68HC912DG128 (0K50E) lub MC68HC912D60 (duża kość na środku licznika po lewej stronie od czarnej wtyczki). Minimalna ilość kluczy w sterowniku: 2, maksymalna: 8. Transponder jak wspomniałem 4D ID60 glass.
Standardowo X-Type wychodził z 3 kluczykami (Key1, Key2 z pilotami i transponderami i "serwisowy" bez immo). Key1 umożliwiał dokodowanie kolejnego kluczyka (procedura zablokowana, do odblokowania JWDS / IDS / SDD, ale optrzebny do tego jest Key1 i Key2). Jeśli więc zgubiliśmy choćby jeden klucz jest problem. Albo robimy klona, albo na oryginała z dopisaniem zapisanej "pestki", albo targamy zegary i odczytujemy kod kluczy zapisanych do immo.
Dopisać kluczyki do ICP (zegary) Visteon bez wyciągania licznika z auta potrafi mało sprzętu, może ze dwie nie-tanie kodowarki, więc za samo dopisanie kluczyka nikt rozsądny nie weźmie mniej niż 200-300zł
a z wyciąganiem licznika i wylutowaniem MC68HC912DG128, to tym bardziej.
Oryginalny grot = ok 200-250zł
Oryginalny pilot = ok 300-350zł
Pastylka 4D60 (Texas) = ok 100-150zł (chińczyk około 50zł)
Kodowanie kluczyka = 200-300zł
Docięcie kluczyka = 50zł
Więc na oryginale trzeba się liczyć z tymi 900-1000zł nawet, a chinczyk klon... no da się za 500zł.
Inną możliwością jest zakup używanego kluczyka (jajko) z Mondeo MKIII / Focusa MKI po lifcie (mają kompatybilne piloty i pestki ID60) za 50zł z allegro i dorobienie grotu (są dobrej jakości zamienniki np. SILCA, KeyLine) za ok 70zł. Pozostaje wtedy tylko dopisanie go do sterownika (na dolnym śląsku mogę to zrobić ja).