Witajcie,
Jestem świeżakiem na forum, a zarejestrowałem się gdyż noszę się z zamiarem zamienienia mojej Astry G combi, właśnie na X-type. Wiem wiem, trzeba liczyć się z wydatkami, z trudniejszą niż do Opla dostępnością części itd itd.
Jestem świadom praw i obowiązków posiadania Jaguara, ale też chcę, aby wybór silnika był w pełni przemyślany, dlatego też proszę Was o opinie nt. dwóch jednostek benzynowych. Mianowicie interesują mnie : 2.1 benzyna (bez 4x4) lub 2.5 benzyna (4x4).
Oczywiście wiadomym jest, że silnik 2.5 jest bardziej atrakcyjny, nie pali dużo więcej od 2.1, ale.. ma napęd 4x4 i właśnie to jedno z nurtujących mnie pytań: czy większe problemy są z tym napędem 4x4 w silniku 2.5, czy ogólnie z silnikiem 2.1 ?
Chodzi mi o to, co się bardziej opłaca ? Mieć Jaga ze słabszym silnikiem 2.1 i pozbyć się problemów z napędem 4x4, czy częstotliwość napraw silnika 2.1 znacznie przewyższa obsługe 2.5?
Tak na marginesie dodam, że świadomie chcę założyć instalacje LPG sekw. do mojego przyszłego X-a, gdyż lepiej za przejechane 100km wydać ~40 zł a nie jak w przypadku benzyny ~ 75 zł. Czysta ekonomia, jaranie się że jazda na benzynie to prestiż, jest dla mnie śmieszne, bo zamiast "ładować kasę w benzyne i nabijać kabze rządowi" wolę za "zaoszczędzone pieniądze spędzić weekend w SPA popijając driny na basenie
Jestem ogromnie ciekaw Waszych opinii co do tych silników
liczę, że dyskusja będzie merytoryczna i że uda mi się w końcu podjąc decyzje, której nie będe żałował, a także za kilka miesięcy/lat sam komuś pomogę z perspektywy właściciela JAGUARA