Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)
Stukanie przy zmianie biegów po odpuszczeniu sprzęgła
ghrh:
U mnie też tak wali, głuche łupnięcie z tyłu. Według mojego speca to łączenie tylnego mostu z wałem. W poniedziałek odstawiam kotka na regenerację wzmiankowanego mostu, ma rozwiązać ten problem, jak i huczenie podczas jazdy. W razie dam znać co wyszło.
benjamin:
podpora to mało prawdopodobne, obstawiałbym luz w skrzyni rozdzielczej lub w tylnym dyfrze (stawiam na to pierwsze), i nie wierze że nie da się określić skąd dochodzi dźwięk na podniesionym samochodzie
ps, podporę wymienia się bez rozcinania wału, po wyjęciu wału będzie widać co i jak, trzeba zdemontować końcówkę wału która jest przykręcona do skrzyni rozdzielczej (zabezpieczona jest pierścieniem typu 'seger") następnie "zbić" podporę w kierunku skrzyni rozdzielczej,
Pierwszak:
Czyli regeneracja mostu wchodzi też w grę. Tylko w Białymstoku nie słyszałem zeby ktos tym sie zajmował, wały owszem ale nie mosty.
Ghrh masz identyczne objawy przy zmianie biegów? Przy pompowaniu sprzęgłem?
Ile kosztuje regeneracja?
Czekam na info czy problem został rozwiązany.
Dzięki.
ghrh:
U mnie jest automat :) Najłatwiej powtórzyć problem jak powoli dotaczam się do świateł, tuż przed zatrzymaniem się jest taki efekt.
Cały proces (demontaż mostu, wymiana łożysk, usunięcie luzów, montaż plus zalanie olejem z jakimś uszlachetniaczem) ma wynieść 1500zł. W tym jest też przesyłka gdzieś do Trójmiasta i z powrotem.
Pierwszak:
Szczerze zastanamiałem się nad regeneracją wału ( zeby nie kupować używki ) skoro 3mechaników mówiło, że w tym leży przyczyna. Jutro pojadę do zakładu gdzie zajmują sie wałami i zlecę diagnostykę.
Napiszę jaki bedzie efekt ten wizyty.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej