Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)

Stukanie przy zmianie biegów po odpuszczeniu sprzęgła

<< < (8/8)

lukasz_slask:
hm a ma znaczenie czy ten luz sprawdzam na biegu czy na luzie?
Sprawdzałem na luzie i to stuknięcie słychać w skrzyni kątowej.
Przy jakim przebiegu wymieniałeś skrzynie? :)

Pozdrawiam

hidy:
Musisz sprawdzić rękami w kanale. samochód na biegu stoi na kołach. Złap za wał i szybko kręć  lewo-prawo( pewnie będzie miał małe luzy). Patrząc na skrzynkę i na dyfer ocenisz czy te luzy są tylko na wale czy przenoszą się dalej.
Złap za przeguby wewnętrzne przy dyfrze jeżeli samochód stoi na kołach nie możne w ogóle drgnąć. To samo z kołnierzem dyfra nie może dać się obrócić nawet o 0,5 mm patrząc na jasny plastykowy kołnierz wzgl obudowy.
Możesz również podnieść jedno tylne koło i jedna osoba powinna nim kręcić lewo i prawo - przejżeć całą drogę od dyfra do skrzynki.
Ciekawostka miałem również luz na przegubie wew osi przedniej prawej - masakra...

Moja skrzynka miała ok 200tyś. Sprawność zależy od stylu jazdy.  Jak ktoś nie umie puszczać sprzęgła lub jeździł ostro po dziurach to napęd dostaje luzów, niestety  nie ma gumowych absorberów na wale jak np. w BMW.
Napisz gdzie co było luźne.
Olej w skrzynce na pewno po 150tys trzeba wymienić trzeba samochód przechylić na 0,5 m próg-grunt i wtedy można zlać i wlać ponieważ korek jest z boku i wylew się z niego olej.

PS
podczas sprawdzania możesz znaleźć dość duży luz w skrzynce kątowej  (ale tylko na luzie i podczas kręcenia tylnym kolem), to nie jest luz generujący stuki to normalne, jak wymieniłem wszytskie powyższe to ten luz już nie genrował żadnych stuków, a wynika tylko z bardzo złożonej konstrukcji skrzynki i skrzyni w której zamknie się ten ruch obrotowy - tak myślę :-)
PZDR

Janusz Sa:
Witam serdecznie
Nie wiem czy temat jest jeszcze aktualny, ja musiałem wymienić dyferencjał tylny (wyciekł mnie olej).

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej