Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)

Stukanie przy zmianie biegów po odpuszczeniu sprzęgła

<< < (7/8) > >>

q_nerk:
Tylna poduszka skrzyni biegów

metamind:
może nie na temat, ale nie wytrzymam: niech mi ktoś wyjaśni, dlaczego pod każdym wątkeim dotyczącym układu napędowego pojawia się ktoś, kto twierdzi, że do zmiany podpory wału trzeba ten wał rozciąć. przecież jest to tak absurdalne stwierdzenie, że nie mogę wymyślić porównania, które by ten absur opisało.

inkk:
a skąd pomysł odnośnie rozcinania ? mój wcześniejszy mechanik też twierdził że podpora wału nie jest wymienialna (mogę ewentualnie rozciąć i zaspawać wkładając nowe łożyska) a były na allegro same podpory, zmieniłem mechanika i teraz nie było problemu, tzn jak dobrze pamiętam podpora składa się ze zbijanej blachy w której są łożyska to tak trochę łopatologicznie- można zdemontować.
Opisze może dziś wieczorem odnośnie stukania bo częściowo udało mi się rozwiązać problem z tuleją.

lukasz_slask:
Witam, odświeżę trochę temat,
u mnie słychać stuknięcie przy zmianie biegu na wyższy, dodatkowo jak lekko próbuję poruszyć wał pod samochodem (idący do tylnego dyfra)  słychać to samo stuknięcie w skrzyni kątowej. Tutaj moje pytanie: czy może być to spowodowane przepracowanym olejem, i czy wymiana oleju może coś dać?
2.5 manualna skrzynia

Pozdrawiam

hidy:
Witajcie!
Przerabiałem temat i stuki przenoszą się po wale co utrudnia lokalizację.
Stukanie jest z powodów i u mnie były wszytskie naraz:
-luz na wałku napędzającym wał w skrzyni kątowej (koła zębate)  -wymiana skrzynki
-luz na przegubach wału  - wymiana przegubów (pasują od BMW e39 ale wymagają nawiercenia wału bo są dłuższe)
-luz na wałku w dyfrze  - wymiana dyfra
-lun na przegubach wewnętrznych - wymiana przgubów najbardziej pomogła, bo przeniesienie napędu wykonuje najmniej obrotów
Zacznij od miejsca gdzie masz największy luz.
 Luz 1st. już jest b.dużym luzem wydającym dźwięki.
Wymiana oleju już nie pomoże.

PZDR

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej